Twee jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging uit bajes Zutphen

De rechtbank in Zutphen heeft maandag vier mannen uit Frankrijk van 22, 25, 27 en 30 jaar veroordeeld tot twee jaar cel voor de mislukte poging om de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Bij deze bevrijdingspoging op19 januari 2020 werd brand gesticht en hekwerk vernield. De eis was 4,5 jaar cel.

Zorgvuldig voorbereid

Bij de mislukte bevrijdingspoging werden spijlen en stroomdraden van hekwerken van de gevangenis vernield. Ook staken de vier verdachten een bestelbus in brand die ze tegen een sluisdeur van de gevangenis hadden geparkeerd. De bevrijdingspoging was zorgvuldig voorbereid en de mannen hadden volgens justitie onderling een duidelijke taakverdeling. Ze hadden fakkels en diverse soorten gereedschap bij zich om de hekken te forceren. Ook stonden er vluchtauto’s klaar.

De rechtbank kan niet vaststellen dat de mannen vooraf wisten dat de gevangene die zij zouden gaan bevrijden, Omar L. was. De mannen kwamen wel speciaal vanuit Frankrijk naar Nederland voor de bevrijdingsactie. ‘De mannen moeten dus wel hebben geweten dat zij een persoon zouden bevrijden die een lange gevangenisstraf uit zat en dat hij een netwerk had die dit soort acties kan regelen,’ aldus de rechtbank.

Geen geweld en wapens

De rechtbank legt met twee jaar cel een lagere straf op dan de 4,5 jaar die het OM eiste. Op het bevrijden van een gevangene staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat bij een poging is gebleven. Ook is er geen geweld tegen personen gebruikt en zijn er geen wapens aangetroffen. Anders dan de officier van justitie, vindt de rechtbank de heling van de bij de bevrijdingspoging betrokken auto’s niet bewezen.

Niet-ontvankelijk

De Nederlandse Staat die namens de gevangenis een verzoek om schadevergoeding heeft ingediend voor de veroorzaakte schade aan het hekwerk, is niet-ontvankelijk verklaard vanwege de complexiteit van het verzoek, het zeer late tijdstip waarop het verzoek is ingediend en de hoogte van het gevorderde schadebedrag.

De Amsterdamse crimineel Omar L. is op 26 juni 2019 veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens voor het opdracht geven tot liquidaties en pogingen daartoe.