Twee mannen vast voor liquidatie Zaandam (UPDATE)

De politie heeft in Houten en Purmerend woensdagochtend een 30-jarige man uit Amsterdam en een 30-jarige man uit Purmerend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Amsterdammer Alexander Junior Gillis (“Aleki”, 30) in 2014. Volgens De Telegraaf is de Amsterdamse verdachte Gökhan C..

Amsterdam-Noord

C. is in december door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie bij waterpijpcafé Fayrouz. C. en zijn metgezel Heinrich A. hadden drie vuurwapens en een fles benzine bij zich. Ze droegen handschoenen en een kogelwerend vest. De rechtbank had hen eerder veroordeeld. Café Fayrouz stond bekend als een plek waar mensen van de groep rond Benaouf A. samen kwamen.

De advocaat van C. geeft geen commentaar.

Martha

Gillis werd gerekend tot de groep van Gwenette Martha (die later in 2014) werd doodgeschoten.

Gillis werd op 20 februari 2014 zwaargewond naast een auto gevonden op de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam. Hulpdiensten rukten uit maar kwamen te laat. Niet lang daarna werd op de Reizigersweg in de Molenwijk in Amsterdam-Noord een brandende auto aangetroffen. De politie stelde tijdens het onderzoek vast dat die auto moet zijn gebruikt bij de liquidatie.

Gestopt

Het onderzoek naar de moord op Gillis werd in 2015 stopgezet omdat er op dat moment geen verdere onderzoeksrichting was. Begin 2018 kwam volgens de politie nieuwe informatie binnen en is het onderzoek hervat. Dat zou informatie uit gekraakte pgp-berichten kunnen zijn.

De nieuwe informatie leidde tot de aanhouding van de twee verdachten. Zij zijn inmiddels in verzekering gesteld en zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Gills was een bekende van de politie. Hij stond bekend als een ramkraker. Een groep waar hij toe zou behoren heeft mogelijk zo’n tachtig overvallen, ramkraken en bedrijfsinbraken door heel Nederland gepleegd.