Utrecht krijgt weer raamprostitutie

Hoogstwaarschijnlijk krijgt Utrecht in 2017 weer raamprostitutie. De gemeente heeft een bouwer gevonden voor 162 werkruimtes voor prostituees. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht donderdag aan de gemeenteraad.

In 2013 verdween de raamprostitutie uit Utrecht, toen alle vergunningen werden ingetrokken vanwege misstanden. Er waren onder meer verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting. Er zijn al lange tijd plannen om een nieuw prostitutiegebied te creëren, onder de naam ‘Het nieuwe Zandpad’. Tot 2013 lagen er prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht.

Nieuw registratiesysteem

De nieuwe ramen moeten in de buurt van het Zandpad komen. Het bedrijf dat de panden moet gaan bouwen, krijgt naar verwachting in de zomer toestemming om de nieuwe werkkamers te gaan bouwen, zo schrijft Van Zanen. Wie de bouwer is, is niet door de gemeente bekend gemaakt.

Om te voorkomen dat er opnieuw mensenhandel en uitbuiting zal ontstaan, komt er een vernieuwd registratiesysteem. Als er aanwijzingen zijn dat een vrouw slachtoffer is, wordt er geen registratie verleend.

Zzp-prostituees

Daarnaast wil voormalig prostituee Caja van Tolie zeventien werkplekken exploiteren in de Hardebollenstraat, waar tot 2013 ook raamprostitutie was. Daar wil ze prostituees op zzp-basis laten werken. Hierover moet nog een besluit worden genomen. In eerste instantie zag de gemeente het niet zitten, maar het plan wordt toch in overweging genomen.