Verdachten liquidatie Marrakech bekenden politie

De twee Nederlanders die worden verdacht van de liquidatie in Marrakech vorige week donderdag zijn bekenden van de Nederlandse politie. Ze zijn voor relatief kleine vergrijpen met justitie in aanraking geweest. Shardyone S. (foto, 1988) is onder andere veroordeeld voor diefstal en heling in Amsterdam. 

Eind 2012 en begin 2013 zou hij ook verschillende keren diefstal met geweld hebben gepleegd in Purmerend. Daarbij gebruikte hij een vuurwapen. Ook zou hij in december 2012 zijn vriendin hebben proberen dood te steken.

Dominicaanse Republiek

Edwin R.M. (foto onder) is de andere verdachte. Hij komt oorspronkelijk van de Dominicaanse Republiek. In het milieu worden de twee, die vrienden zijn, vooral gezien als ‘straatcriminelen’ met geen grote reputatie. Ze gaan vooral om met Antillianen.

Volgens de Marokkaanse politie logeerden S. en R.M. in twee hotels, waarvan één tegenover het café waar later de liquidatie plaatsvond. Ze zouden een week eerder in Marokko zijn aangekomen. Het tweetal viel door hun uiterlijk op in de Marokkaanse stad.

Afschrikwekkend

De twee hebben waarschijnlijk per vergissing in Marrakech de zoon van een rechter doodgeschoten. Het eigenlijke doelwit zou Mustapha F. zijn geweest, de eigenaar van café La Crème. Hij wordt gerekend tot de groep rond de in 2014 in Spanje doodgeschoten Samir B.. F., die een uitermate luxe leventje leidde, zou met verschillende groeperingen geschillen hebben. Ook gaat het gerucht dat niet Mustapha, maar zijn broer Mohammed geliquideerd moest worden.

Juist het feit dat de zoon van een rechter slachtoffer is geworden, heeft er toe bij gedragen dat de opsporing en berechting van de verdachten de hoogste prioriteit in Marokko heeft.  Volgens Het Parool is het waarschijnlijk dat de Marokkaanse autoriteiten daarbij worden ondersteund door de Marokkaanse geheime dienst. Die heeft een afschrikwekkende reputatie.