Verdubbeling van verdachte transacties

Het aantal verdachte transacties is in vijf jaar tijd verdubbeld. In 2010 werd nog ruim een miljard transacties als verdacht aangemerkt, in 2014 was dat 2,4 miljard. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Volgens de krant blijven veel witwaszaken op de plank liggen, ondanks dat verdachte transacties wel worden opgemerkt.

Zo zijn er in twee jaar 83 meldingen van financiële instellingen van transacties van meer dan 5 miljoen euro binnengekomen. Maar de Financial Intelligence Unit (FIU) kan niet zeggen hoeveel onderzoeken die meldingen hebben opgeleverd en wat daar dan precies is uit gekomen.

Politie laat dossiers liggen

FIU-directeur Hennie Verbeek-Kusters geeft toe dat de politie te weinig doet met de informatie, terwijl de organisatie daar zelf niets voor hoeft te doen. Financiële instellingen zijn namelijk verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan de politie.

De FIU krijgt die meldingen binnen, en analyseert die. De resultaten van die analyses komen vervolgens op het bureau van de opsporingsautoriteiten. Maar die doen daar weinig mee, stelt De Telegraaf. Zo daalde het aantal verzoeken om te kijken of een verdachte voorkomt in de verdachte transacties van 1123 in 2010 naar 1093 in 2014. Opvallend, omdat het aantal verdachte transacties in die tijd dus verdubbelde.

Reorganisatie werkt tegen

Eén van de redenen is de reorganisatie van de politie. ‘Daardoor is het vooralsnog niet mogelijk geweest om op strategisch niveau met de eenheden afspraken te maken over het gebruik van FIU-dossiers en de terugkoppeling hiervan’, aldus Verbeek-Kusters in De Telegraaf.

Voornamelijk in de zuidelijke provincies worden dergelijke verzoeken weinig gedaan, terwijl Brabant en Limburg kampen met drugscriminaliteit. Burgemeesters in die provincies pleiten al langer voor een strengere aanpak van witwassen.