Veroordeelde gezochte schutter aangehouden in Marokko

De politie heeft een 42-jarige man die sinds 2015 gezocht werd, in Marokko aangehouden. Hij schoot in 2015 twee mannen van dichtbij neer in Bergen op Zoom. Het lijkt vrijwel zeker te gaan om de voor deze feiten veroordeelde Christo H.

door Joost van der Wegen

Tip

De aanhouding volgde na een lang onderzoek, en samenwerking tussen de Marokkaanse politie en FastNL, het Nederlandse zogenaamde Fugitive Active Search Team, aldus het OM. De gezochte man werd woensdagavond 9 augustus 2023 in de stad Meknes gearresteerd

Bewezen

De man is op 12 december 2018 bij verstek tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een dubbele poging doodslag. De rechtbank achtte bewezen dat hij op 27 juni 2015 twee mannen van dichtbij heeft neergeschoten.

Aanleiding was een kinderruzie bij een feest in Bergen op Zoom, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Hij was sinds die dag spoorloos.

Uitlevering

Christo H. stond in verband hiermee op de Nationale Opsporingslijst Europese Most Wanted-lijst en het OM had een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de tip die leidde tot zijn aanhouding.

Tijdens een zitting bij de rechtbank in Breda in september 2017 werd van hem een verklaring voorgelezen door zijn raadsvrouw Inez Weski. Daarin gaf hij aan dat hij in 2015 niet expres schoot, berichtte BN De Stem. Het zou zijn gebeurd uit zelfverdediging, schreef hij.

Speurwerk

De politie in een bericht donderdag: ‘Het vermoeden was dat hij deels in Marokko verbleef en daarom werd intensief samengewerkt met de Marokkaanse politie. Het was uiteindelijk geen tip, maar politiespeurwerk dat naar de gezochte man leidde. Nederland zal Marokko vragen om zijn uitlevering.’

Lees hier hoe Christo H. in 2015 begon te schieten na de ruzie tussen kinderen.