Veroordeelde man vlucht naar buitenland
Wienood M., vorig jaar veroordeeld tot twaalf maanden cel omdat hij een scheidsrechter met een stanleymes aanviel, is naar het buitenland gevlucht. Dat bleek tijdens het hoger beroep van de zaak, dat M. zelf had aangetekend. Slachtoffer Dennis Ammeraal maakt zich zorgen, zo laat hij Crimesite weten.
M. viel scheidsrechter Ammeraal vorig jaar april aan op het einde van een wedstrijd van E-pupillen (8 tot 10 jaar). Hij werd overmeesterd door omstanders. M. was zwaar onder invloed van alcohol. De rechtbank veroordeelde hem in oktober 2016 tot twaalf maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden.
Alcoholverslaving
Een van die bijzondere voorwaarden was dat M. zich gedurende de proeftijd maximaal een jaar moest laten opnemen in een instelling waar zijn alcoholverslaving zou worden behandeld. Ook moest M., die een flink strafblad heeft, zich laten begeleiden door de Reclassering.
Suriname
M. tekende hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, maar tijdens de zitting van dat hoger beroep bleek dat zijn advocaat niet-gemachtigd was en er geen ‘grieven’, punten van bezwaar tegen het vonnis van de rechtbank, waren ingediend. M. zelf bleek naar het buitenland te zijn gevlucht, naar verluidt Suriname. Het hof verklaarde het hoger beroep daarop niet-ontvankelijk. M. heeft na de uitspraak nog twee weken de tijd om in cassatie te gaan.
Agressie
Dennis Ammeraal, de scheidsrechter die werd aangevallen met een stanleymes, maakt zich zorgen. Na het vonnis van de rechtbank, was hij tevreden, maar het feit dat de verdachte zich grotendeels heeft onttrokken aan zijn straf, brengt risico’s met zich mee, zo vindt hij. Niet zozeer voor zichzelf, maar hij wijst er op dat Wienood M. door zijn alcoholverslaving uitermate agressief kan worden. Nu die niet behandeld wordt, omdat M. is verdwenen, bestaat de kans dat iemand anders slachtoffer wordt van de agressie van M.
Opsporing
Het Openbaar Ministerie laat aan Crimesite weten dat het actie gaat ondernemen om het voorwaardelijke deel van de straf (vijf maanden) alsnog uitgevoerd te krijgen. ‘Alleen kunnen we in het belang van de opsporing helaas niet zeggen om welke actie(s) het gaat’, aldus het OM.