Veroordeelde Nederlander wordt uitgeleverd door Dominicaanse Republiek (UPDATE)

De Nederlander Terence de V. mag door de Dominicaanse Republiek worden uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft de Hoge Raad in dat land deze week besloten. Nederland zoekt De V. omdat die is veroordeeld voor drugshandel door het gerechtshof in Amsterdam.

April

De V. is in 2018 door het gerechtshof veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf, een straf die in 2019 na cassatie door de Hoge Raad werd bevestigd. De V. was op dat moment voortvluchtig. Hij werd in Suriname gezocht hem in verband met een dodelijke schietpartij.

Toen zijn zaak bij de rechtbank liep stelde de rechter-commissaris hem in afwachting van het strafproces in vrijheid. Daarna kwam de Nederlandse justitie erachter dat De V. in Suriname gezocht werd voor moord en op de opsporingslijst van Interpol stond. Door een fout was dat bij zijn aanhouding niet opgemerkt.

Wawoe

De V. zit sinds april van dit jaar gedetineerd in de Dominicaanse Republiek. Hij had gekozen voor een verkorte procedure ten behoeven van zijn uitlevering.

Hij werd in april aangehouden samen met de Nederlanders Dennis G. en Urvin “Nuto” Wawoe. Wawoe wordt gezien als een leidende figuur binnen de criminele organisatie No Limit Soldiers van Curaçao. Hij wordt daar gezocht voor onder meer opdracht geven voor liquidaties.

Dennis G. wordt door Nederland gezocht voor internationale cocaïnehandel.