Veroordeling voor Alkmaarse liquidatie uit 2001 (UPDATE)

De rechtbank Alkmaar heeft de 47-jarige Juri H. veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf voor een moord uit 2001, in het centrum van Alkmaar. Slachtoffer was de kickbokser Coen de Nijs, die van korte afstand in het achterhoofd heeft geschoten, tussen het winkelende publiek.

Vuurwapen

De man die nu veroordeeld is meldde zich in mei 2019 zelf bij de politie en zei dat hij een bekentenis wilde afleggen. Hij zat toen een celstraf uit voor wapenbezit. De man liep bij toeval tegen de lamp met dat vuurwapen. Op 12 december 2018 controleerden politiemensen in Leiden-Noord rond 02.50 tijdens hun surveillance een donker geklede man op het fietspad van de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. De man toonde een Estse ID-kaart. Omdat de agenten vinden dat de man niet erg lijkt op de foto, vroegen ze of ze in zijn tas mogen kijken. Daarin vonden zij een geladen vuurwapen.

Na zijn veroordeling tot acht maanden cel bekende hij in de gevangenis de liquidatie.

Langer

De opgelegde gevangenisstraf is langer dan de vijftien jaar die de officier van justitie had geëist. De rechtbank vindt dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide liquidatie.

De verdachte heeft geen openheid van zaken heeft willen geven over de vraag waarom het slachtoffer moest sterven. Er gingen verhalen de ronde over dat er een ruzie over drugs zou zijn geweest.

De rechtbank heeft ook bepaald dat de man aan één van de nabestaanden een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s moet betalen.