‘Vertrouwelijke stukken Baybasin ontvreemd’ (UPDATE)

In de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard zijn afgelopen dinsdag uit de cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin bij een inspectie ‘zeer vertrouwelijke stukken’ en advocatenpost ontvreemd. Dat zegt zijn advocaat Adèle van der Plas. 

Door @Wim van de Pol

Baybasin stelt dat de stukken zien op zeer gevoelige materie: de internationale samenwerking tussen tussen verschillende Nederlandse, Turkse en Britse overheidsdiensten in zijn zaak. Deze samenwerking is nu voorwerp van onderzoek door de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad. Baybasin betoogt in een herzieningsverzoek dat in een samenwerking tussen een kleine groep personen binnen politiediensten in Groot-Britannië, Turkije, Nederland en Duitsland de strafzaak tegen hem valselijk is opgetuigd. De stukken waren alleen aan de rechter-commissaris en aan de Procureur-Generaal ter beschikking gesteld ten behoeve van het verhoor van Baybasin vorige week woensdag.

Alleen Baybasin

Op zijn cel in Zuyder Bos zijn ook er bepaalde ansichtkaarten, foto’s, schildermaterialen en keukenbenodigdheden weggehaald. Volgens Baybasin’s advocaat Judith Serrarens, specialist in penitentiair recht, was de actie wel in de gehele inrichting maar zijn alleen bij Baybasin stukken verdwenen.

Serrarens:

Het personeel mag een “spitactie” houden. Daarbij mogen ze tussen papieren zoeken en voelen naar contrabande maar ze mogen die papieren niet bekijken, en zeker niet meenemen en buiten de macht van de gedetineerde brengen. Ze mogen ook niet zoeken tussen papieren buiten de aanwezigheid van de gedetineerde. Dat is wel gebeurd.

Klacht

Serrarens heeft een klacht ingediend bij de directie van de inrichting en aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gevraagd om te bepalen dat de stukken en andere artikelen direct worden teruggegeven. Ook vraagt ze de RSJ om de directie op te dragen aan te geven wie er kennis hebben genomen van de stukken.

Serrarens hoopt vrijdag de beslissing van de RSJ te vernemen. Wat de directie dan gaat doen is ongewis. Serrarens: ‘Ik heb ook wel eens meegemaakt dat de directie dan nog niet alles teruggeeft en zegt dat het gewoon niet aanwezig is geweest. Als de gedetineerde zelf niet bij de inbeslagname aanwezig is geweest kan hij ook moeilijker hardmaken dat het er wel was.’

Demmink

Bij Baybasin zijn het afgelopen decennium verschillende malen stukken uit zijn cel weggehaald. In 2012 was er alleen bij hem een spitactie in de PI Nieuwegein waarbij stukken werden weggehaald. Hij kreeg toen dezelfde dag de stukken terug, behalve stukken over de strafrechterlijke procedure die hij destijds voerde tegen secretaris-generaal Joris Demmink. In een Turks rapport staat dat Demmink door de toenmalige Turkse autoriteiten de vervolging van Baybasin in Nederland heeft doen initiëren en dat de zaak met onder meer vervalste telefoongesprekken is rond gemaakt. Baybasin deed toen aangifte en eiste, vergeefs, vervolging van Demmink. Inmiddels loopt tegen Demmink een strafrechtelijk onderzoek wegens kindermisbruik in Turkije.

Isolatie

Baybasin is in 2007 tijdens een bezoek van toenmalig secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink aan de PI Alphen aan den Rijn in isolatie geplaatst. Naderhand bleek dat Demmink zijn penitentiair dossier had opgevraagd en naar Den Haag had laten komen. In een document dat advocaat Serrarens in bezit kreeg staat dat het dossier werd opgevraagd omdat ‘het bij de SG op het hoofdkantoor’ moest zijn.

Herziening

Baybasin werd in 2002 tot levenslang veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Op dit moment doet de Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad, Diederik Aben, onderzoek naar het dossier van Baybasin. Hij onderzoekt of de getapte telefoongesprekken zijn vervalst en aanwijzingen dat officieren van justitie en de recherche in het dossier onwaarheden hebben opgenomen over het begin van het onderzoek naar Baybasin in Nederland.

Waarschijnlijk wijst de Hoge Raad begin 2016 arrest.