Voormalig douanier Gertie V. veroordeeld tot 2 jaar cel

Ex-douanier Gertie V. (foto) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 2 jaar cel voor corruptie en witwassen van ruim 70.000 euro. Dat is flink lager dan de 12 jaar cel die het Openbaar Ministerie 2 weken geleden had geëist.

De straf is veel lager uitgevallen, omdat de rechtbank niet alle ten laste gelegde feiten bewezen vond. Zo is de rechtbank van mening dat er voor het voorbereiden van de invoer van containers met cocaïne te weinig bewijs is. De 49-jarige V. moet wel direct de cel in. V. heeft voor de rechtbank de corruptie ontkend.

Bewijs

Bewijs ziet de rechtbank vooral in een opgenomen gesprek dat V. had met een vriend en ‘een contante geldstroom waarvan de bron geen andere kan zijn dan de omkoping.’ In het opgenomen gesprek praten de verdachte en een vriend erover dat V. nog geld krijgt van ‘die gasten’, dat hij pas moet stoppen als hij zijn geld heeft en dat ‘die gasten’ natuurlijk ook afspraken hebben met ‘die gasten’ in andere landen. De vriend heeft als getuige gezegd, dat Gertie V. hem heeft verteld dat hij dingen moest doorlaten en dat hij daarvoor geld kreeg. 

Klappers

Volgens het Openbaar Ministerie zou de voormalig douanier zich sinds 2011 bezig hebben gehouden met voorbereidingshandelingen voor de invoer van drugs. De officier van justitie stelde dat V. ‘een paar klappers zou hebben willen maken om daarna binnen te zijn en te kunnen genieten op Curaçao’. Justitie heeft echter niet een concreet transport in het dossier tegen V. kunnen voegen.

Ontvoerd

V. zou onder druk zijn gezet om containers door te laten. Hij en zijn gezin werden bedreigd. In zijn straat werd een buurman ontvoerd die net als de voormalig douanier in een zwarte auto reed. Mogelijk ging dat om een persoonsverwisseling.

V.’s oud-collega Gerrit G. is in 2017 veroordeeld tot 14 jaar cel voor vergelijkbare feiten die aan V. ten laste werden gelegd. Twee jaar geleden werd bekend dat 1 op de 7 havenmedewerkers benaderd zou worden door criminelen om hand en spandiensten te leveren.