Vrijspraak van bloedig gewraakte cocaïnezaak

De rechtbank Breda heeft de 59-jarige John G. en zijn 38-jarige zoon uit Breda veroordeeld tot celstraffen van vier en drie jaar wegens grootschalige productie en handel in drugs, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij 400 kilo cocaïne.

Pikant

Dat is pikant omdat in 2010 het 12-jarig zoontje van G. bij een aanslag op zijn chalet op een woonwagenkampje door kogels om het leven kwam. Een groep mannen vuurde op de woning omdat John G. – in de zienswijze van justitie – verantwoordelijk was gesteld voor het verloren gaan van 400 kilo drugs, die in 2010 in beslag werd genomen in een loods in Antwerpen. Drie mannen zijn eerder voor moord in de zaak van het jongetje veroordeeld tot 20 jaar cel.

De verdachten in de drugszaak werden in 2012 samen met 7 medeverdachten gearresteerd na een meerjarig onderzoek.

Acht jaar

De straf van de twee hoofdverdachten valt lager uit dan de acht jaar die de officier van justitie had geëist omdat de rechtbank de betrokkenheid bij de 400 kilo niet bewezen acht.

Twee medeverdachten worden om die reden vrijgesproken, terwijl de zaak van twee Belgische broers die ook verdacht werden niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Cash op zolder

De hoofdverdachten maakten zich volgens de rechtbank wel schuldig aan andere drugshandel in de periode juli 2009 tot en met januari 2012. In het onderzoek werd onder andere gebruik gemaakt van afgeluisterde gesprekken uit de auto’s van de verdachten. Dit leverde belangrijk bewijs op voor de veroordelingen.

Op zolder bij de ouders van de hoofdverdachte werden daarnaast meerdere valuta met een totale waarde van 6 miljoen euro aangetroffen. De rechter oordeelt vandaag dat dit bedrag wordt ingevorderd door de Staat.

Een andere verdachte wordt veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur vanwege witwassen en het bezit van harddrugs en verboden wapens. Een andere verdachte wordt schuldig bevonden aan onder andere wietteelt, deelname aan een criminele organisatie en verboden wapenbezit en krijgt een gevangenisstraf van 342 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk, opgelegd en een taakstraf van 240 uur. Eén verdachte is inmiddels overleden.