Vrijspraak voor wegmaken lijk van No Surrender-lid

De 69-jarige wapenhandelaar Jan B. is in hoger beroep vrijgesproken voor het wegmaken van het stoffelijk overschot van voormalig No Surrender-lid Freddy Janssen. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor in januari 2017 tot 2 jaar cel. Net als de rechtbank acht het hof in Den Bosch B. wel schuldig aan verboden wapen- en munitiebezit. Hij krijgt daarvoor 2 maanden voorwaardelijk.

Eind mei en begin juni 2015 werden in het Markkanaal in Oosterhout kooien van gaas aangetroffen, met daarin lichaamsdelen. De kooien waren verzwaard met keien. Later bleken de lichaamsdelen van voormalig No Surrender-lid Freddy Janssen (51) te zijn, die op 12 mei als vermist was opgegeven. Uit telefoongegevens van het slachtoffer bleek dat hij als laatste contact had gehad met Jan B.over kogels die hij nodig had voor een vuurwapen. De 2 mannen hadden afgesproken in Oosterhout om te gaan proefschieten in een bos. Op enig moment heeft het slachtoffer zichzelf, zo bleek uit politieonderzoek, van het leven beroofd met een vuurwapen van de verdachte. Janssen had een doorschotwond van zijn gehemelte door het hoofd.

‘Los het maar op’

B. zou naar eigen zeggen na de suïcide van Janssen zijn weggereden, omdat hij anders, gezien zijn enorme strafblad, van moord verdacht zou worden. Bovendien lagen er in zijn loodsen wapens en munitie. In plaats van de politie of hulpdiensten te verwittigen benaderde hij de personen die Janssen naar hem toe hadden gestuurd met alleen de mededeling ‘los het maar op’.  B. heeft de namen van die personen verder niet genoemd.

Bloedsporen

Het hof vindt het handelen van Jan B. moreel gezien verwerpelijk. Er is echter onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte bij het wegmaken van het lichaam. Tijdens de doorzoeking van het terrein van B. werden de voorwerpen die gebruikt waren voor de kooien niet aangetroffen. Ook bloedsporen ontbraken, terwijl dat voor de hand zou hebben gelegen als het lichaam daar in stukken zou zijn gezaagd. De verdachte werd daarom vrijgesproken van betrokkenheid bij het wegmaken van het lijk.

Strafblad

Jan B. heeft een flink strafblad. Zo werd hij in maart 2017 veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden cel voor deelname aan een criminele organisatie die in wapens handelde. De rechtbank zag een verband met wapens die zijn gebruikt bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Hier de uitspraak van het hof.

Hier de eerdere uitspraak van de rechtbank.