Waarom Dennis S. toch moet verhuizen

Dennis S., die in augustus in Eindhoven zwaargewond raakte na een beschieting door onbekenden, moet toch verhuizen van de gemeente. Eerder werd bekend de gemeente hem geen terugkeerverbod wilde opleggen. Waarom deze draai van de gemeente?

Drie maanden

S. kreeg vrijdag een buurtverbod opgelegd vanwege de aanslag voor zijn woning in de Sint Petrus Canisiuslaan. Hij mag de komende drie maanden niet in de buurt Burghplan verschijnen. S. ligt nu nog bewaakt en al in het ziekenhuis.

Hij is een bekende van de politie. Vorig jaar werd ook al geprobeerd S. dood te schieten, toen in Mierlo-Hout na een feest. Vorig jaar werd ook al geprobeerd S. dood te schieten, in Mierlo-Hout na een feest.

Geen beveiliging

Dennis S. krijgt – nadat er overleg plaatsvond tussen hem en het Openbaar Ministerie – geen beveiliging als hij uit het ziekenhuis komt. Zijn advocaat Marcel Heuvelmans zei dat zijn cliënt geen beveiliging kreeg omdat hij geen vragen van politie en OM wilde beantwoorden. Het OM stelde volgens het Eindhovens Dagbad dat S. die beveiliging zelf afsloeg.

Loco-burgemeester Staf Depla vond twee weken geleden nog niet nodig. Afgelopen vrijdag legde de nieuwe burgemeester John Jorritsma wel een terugkeerverbod op. Waarom nu wel?

Risico-analyse

Loco-burgemeester Depla liet twee weken geleden de rechten van Dennis S. prevaleren ten opzichte van de dreiging. Nu is dat anders omdat er volgens het ED nieuwe info bij de politie is binnengekomen. Een nieuwe risico-analyse van de politie heeft de burgemeester doen besluiten dat de aanwezigheid van S. toch een gevaar voor de buurt is. In een risico-analyse komen bijvoorbeeld tips van het Team Criminele Inlichtingen in overweging maar er kan ook informatie inzitten die voortkomt uit het tactisch onderzoek naar de moordaanslag, zoals afgeluisterde telefoongesprekken.

Het uiteindelijke besluit over het gebiedsverbod van Dennis S. is genomen in samenspraak tussen de hoofdhoofdofficier van justitie in Den Bosch en de Eindhovense burgemeester. Aan het Eindhovens Dagblad legde de gemeente uit dat de dreiging nu alleen geldt voor zijn woning aan de Sint Petrus Canisiuslaan.

OM, gemeente en politie zijn nu met S. in overleg over een nieuwe tijdelijke verblijfplaats en doen daar geen uitspraken over.