Waarom dragen huurmoordenaars regenkleding?

De politie is op zoek naar drie mannen die zich, gekleed in regenkleding, in de buurt ophielden van de plek waar Stefaan Bogaerts in september werd geliquideerd. Bowy T. en Abdelghani El H. schoten in april vorig jaar Samir Erraghib dood in Nieuwegein. Ook zij waren gekleed in regenpakken. Waarom trekken huurmoordenaars regenkleding aan? 

Door Timo van der Eng

De zwarte regenpakken met reflecterende strepen die de twee moordenaars van Erraghib droegen, waren met tape vastgemaakt aan hun handschoenen. Ook droegen de twee bivakmutsen. Bowy T. en Abdelghani El H. werden al snel gepakt, omdat hun vluchtauto niet wilde starten. Ze moesten er te voet vandoor en probeerden zich op hun vlucht onder andere van hun wapens en regenpakken te ontdoen. Ook dat was tevergeefs. Beide regenpakken werden teruggevonden. Dat van El H. werd op een moestuincomplex in de buurt gevonden. Dat van Bowy T. werd bij een sloot in de buurt van de plaats delict aangetroffen.

Schotresten

Criminelen die iemand willen liquideren veronderstellen dat regenpakken weinig sporen achterlaten. Regenkleding verhindert dat er schotresten of eventueel bloedspatjes op de kleding van de schutters terecht komt. De regenpakken zelf zijn gemakkelijk met water schoon te maken. De regenkleding kan met handschoenen aan direct vanuit de plastic verpakking worden aangetrokken. Bovendien zijn ze gemakkelijk over andere kleding aan te trekken en uit te doen.

Regenkleding zou dan met name geschikt zijn om te voorkomen dat externe sporen op het lichaam of de kleding van de schutter terecht komen. Dna van de schutter zelf komt onvermijdelijk op de binnenkant van het regenpak.

Stiksels

Navraag bij het NFI wijst uit dat er in de regel op regenpakken echter wel degelijk externe sporen zijn terug te vinden. Over het algemeen geldt dat hoe gladder het oppervlak is, hoe gemakkelijk sporen kunnen verdwijnen. Maar regenpakken hebben vaak naadjes en stiksels. Op die plekken kunnen veelal sporen als dna en schotresten worden gevonden, ook als ze zijn schoongemaakt. In het verleden is het NFI er in geslaagd dna en schotresten terug te vinden op materiaal dat op het eerste gezicht geen enkel spoor leek te bevatten.

Semi-automatisch vuurwapen

Ook op de regenkleding en de handschoenen die Abdelghani El H. heeft gebruikt bij de liquidatie van Samir Erraghib vond het NFI schotresten van een semi-automatisch vuurwapen terug. Zelfs op de regenbroek en het regenjack dat Bowy T. in een sloot had gedumpt kon het NFI nog schotresten terugvinden. Ook op de nitrillen handschoenen die met grijze tape aan het regenjack waren vastgemaakt werden schotresten veilig gesteld. El H. en T. droegen bij de liquidatie van Samir Erraghib ook bivakmutsen. Ook deze werden door de politie in de buurt van het plaats delict teruggevonden. Ze zaten vol met het dna van de verdachten.

Bewijs

De gevonden schotresten en het dna hebben bijgedragen als bewijs tegen de twee mannen. Het gebruik van regenkleding was dan ook zinloos. De twee werden door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twintig jaar cel. Ook moeten ze 50.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. T. en El H. zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Prada

Op een of andere manier houden sommige hitmen zich nogal bezig met de kleding die ze tijdens een liquidatie dragen. De inmiddels tot levenslang veroordeelde Jessy Remmers kocht vlak voordat hij een van de pogingen ondernam om Thomas van der Bijl dood te schieten eerst een Donna Karan-mutsje en Prada-schoenen. Hij droeg ze bij een mislukte liquidatiepoging in Zwanenburg, in de buurt van het huis van Van der Bijl.

En Jerrel Z., verdacht van het voorbereiden van een (mislukte) liquidatiepoging op Hakim H. in Utrecht eerder dit jaar, droeg maar liefst drie lagen kleding toen hij in een auto werd aangehouden waarin enkele automatische vuurwapens lagen. Volgens zijn advocaat is Z. een koukleum die wel vaker meerdere lagen kleding over elkaar draagt.