‘Walter Bouterse stuurde mij de foto’s en prijzen van de vuurwapens’

Het Kantongerecht in Suriname heeft donderdag acht verdachten gehoord die in verband worden gebracht met de wapendiefstal uit de residentie van ex-president Desi Bouterse. De Kantonrechter citeerde uit de vele WhatsApp-berichten tussen de verdachten, waaruit bleek dat Walter Bouterse (kleinzoon van Desi) een machinegeweer en tien handgranaten had getoond aan een van de verdachten.

Walter Bouterse pleegde in juni vorig jaar zelfmoord. Hij schoot zichzelf met een vuurwapen door zijn hoofd. Een dag na zijn dood werd er aangifte gedaan van diefstal van wapens en munitie uit de wapenkamer van de woning van voormalig president Desi Bouterse.

Digitale administratie

In de mobiele telefoons van een van de verdachten werd een digitale administratie gevonden van alle wapentransacties. Ook zijn er uitgebreide discussies tussen de verdachten via WhatsApp en snapshots, zo schrijft Dagblad Suriname.

Eén verdachte bekende pistolen en munitie en patronen van AK-aanvalsgeweren te hebben verkocht. Die ontving hij allemaal van Walter Bouterse. ‘Walter stuurde mij de foto’s en prijzen van de vuurwapens’, aldus verdachte Shayel B. In een wapenkluis in de woning van de moeder van B. werden wapens aangetroffen.

Stoerdoenerij

Shayel B. zei zich uit stoerdoenerij te hebben laten meeslepen. Hij bekende het bezit van wapens, munitie en hasj. ‘Walter moest mij betalen. Ik verkocht de wapens om mijn geld terug te krijgen. De schuld was 8.000 Amerikaanse dollar.’ Het flitsende en snelle leven van Walter maakte indruk op de 19-jarige B. ‘Ik ontmoette Walter bij Club Diamond en hij zou toen tien handgranaten gaan leveren’, zo stelt hij in een verklaring.

AK-patronen

Politieagent Neshinio J., ook een van de verdachten, verklaarde ook uit stoerdoenerij te hebben meegedaan. Uit berichten zou blijken dat hij een Glock-pistool en munitie en AK-patronen heeft gekocht voor Shayel B.

Verzoek afgewezen

Het verzoek van enkele advocaten om de voorlopige hechtenis van de vier verdachten Shayel B., Gregory A., Neshinio J. en Anish G. op te heffen, werd door de Kantonrechter afgewezen. Zij zitten inmiddels een half jaar vast. Drie verdachten zijn voorlopig op vrije voeten gekomen.

Op 17 maart komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen in de zaak.

Zie hier alle berichten over de wapenzaak.