Wapens Nieuwegein leiden naar Slowakije

Het Nederlandse Openbaar Ministerie sluit zich aan bij een internationaal onderzoek naar de grootschalige handel in wapens afkomstig uit Slowakije. Dat meldt NRC woensdag.

Aanleiding daarvoor is de wapenvondst in een opslagloods in Nieuwegein vorige zomer. Toen werden 46 pistolen, 8 revolvers, 19 aanvalsgeweren, 21 pistoolmitrailleurs, handgranaten en munitie gevonden. Bij één verdachte werd een boekhouding gevonden die lijkt te wijzen op uitvoeren van moorden. Volgens OM-topman Herman Bolhaar ging het om een van de grootste wapenvondsten ooit in Nederland. Van de automatische wapens blijken er nu 12 afkomstig te zijn uit Slowakije.

Onderwereldmoorden

Tijdens een pro-formazitting eerder dit jaar bleek dat het Openbaar Ministerie een groep van tien mannen die te maken zouden hebben met de Nieuwegeinse wapenvondst in verband brengt met vier onderwereldmoorden. Het gaat om de moorden op onder meer Rinus MoererMohammed Alarasi en Samir Jabli. De tien mannen worden niet van de moorden zelf verdacht, maar van maar van deelname aan een criminele organisatie die deze (en ook andere) moorden of rips voorbereidde, wapens voorhanden had en onder meer gestolen auto’s heelde. De wapens en de auto’s zijn daadwerkelijk aangetroffen. De vraag is of er genoeg bewijs is voor het plannen van de liquidaties.

In februari werd al bekend dat de Brabander Jan B. (65) volgens de recherche mogelijk de man is die achter het wapenarsenaal zit. Zijn dna is gevonden op één, en mogelijk meerdere wapens. B. wordt door de Amsterdamse recherche gekoppeld aan liquidaties in onder meer Amsterdam, waaronder de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012.