Wil de echte pillendraaier opstaan?

Volgens berekeningen van de politie produceerden criminelen in Nederland in 2017 voor bijna 19 miljard euro aan xtc en amfetamine. In de Volkskrant komen politie, justitie en een advocaat aan het woord over deze Nederlandse pillendraaier.

Rëeel zijn

Het vernietigen van vuurwerk drugs en productieplaatsen van drugs kost de overheid nu al tientallen miljoenen per jaar. In 2018 werden 82 drugslabs opgerold en 79 opslaglocaties gevonden. Het aantal dumpingen van drugsafval steeg van 206 in 2017 naar 292 in 2018. ‘We moeten reëel zijn’, zegt de drugsexpert van de politie in Brabant tegen de Volkskrant. ‘Qua labs zien we in deze regio slechts eenvijfde van het geheel, bij dumpingen slechts eenderde.’

Epicentrum

De politieregio waar de drugsexpert naar verwijst is de regio Hart van Brabant met daarbinnen onder andere Tilburg en de Tilburg omringende gemeenten. Deze regio wordt gezien als het epicentrum waar de meeste drugslabs zich bevinden. Volgens onderzoek van een pas aan de Politieacademie afgestudeerde agent komen de ‘uitvoerders’ zelfs uit dezelfde buurten binnen Tilburg: van de 57 wonen of woonden 21 op een zeker moment in de Tilburgse wijk Broekhoven. Op twee en drie staan de regio Tilburg-Noord en de wijk Trouwlaan.

Kleine zelfstandigen

Uit zijn onderzoek blijkt ook dat veel drugscriminelen kleine zelfstandigen zijn. ‘Het liefst hebben ze een eigen bestelbus, om de spullen voor het drugslab te vervoeren.’ Van de 57 verdachten in het onderzoek, had 30 procent een eigen bedrijf en geen van die bedrijven maakte op papier winst. 21 procent van hen heeft al eerder vastgezeten en over het algemeen zijn ze ‘laaggeschoold’. ‘Het zijn types die gewoon wat proberen, kijken hoe ver ze komen,’ legt officier van justitie Keeris uit. Hij is bij het Landelijk Parket mede verantwoordelijk voor rechercheonderzoeken naar de ‘grote jongens’.

Stop met slikken

Het gevoel dat de maatschappij niet op ze zit te wachten, de ‘geringe angst’ om gepakt te worden en de relatief lage celstraffen maken Nederland in de ogen van criminelen een aantrekkelijk land om drugs te produceren, volgens Keeris.

Onlangs kondigde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een wetsvoorstel aan om drugs­criminaliteit zwaarder te bestraffen. Veroordeelde criminelen moeten straks zelf betalen voor de vernietiging van inbeslaggenomen drugs en de ontmanteling van kwekerijen en drugslaboratoria. Grapperhaus gaf Nederlanders ook een devies: ‘Stop met pillen slikken op festivals’.