Voetbaltransfers: witwassen via NL postbusfirma’s

Roemeense zaakwaarnemers en voetbalbestuurders maakten gebruik van Nederlandse postbusfirma’s om geld wit te wassen. De postbusfirma’s kochten de ‘economische rechten’ op voetballers voor heel lage prijzen, waarna de spelers voor hoge bedragen werden verkocht. Daarna werd het geld uit Nederland naar firma’s op de Maagdeneilanden gesluisd.

Dat schrijft De Groene Amsterdammer deze week. De Roemenen gebruikten de zogenaamde ABC-transacties, waarbij een voetballer meerdere keren wordt doorverkocht om de prijs op te drijven. De voetbalclubs die de spelers wilden kopen, moesten daardoor hogere bedragen betalen.

Transfer: 1,6 miljoen winst

Een van de transfers die het blad onderzocht, was die van de Roemeense spits Ionel Ganea. Die werd in 1999 door VfB Stuttgart gekocht van de Roemeense club Gloria Bistrita. Maar de voorzitter van de Roemeense had de economische rechten eerder al verkocht aan Phoenix BV, een brievenbusfirma in Rotterdam.

Phoenix moest 600 duizend dollar betalen voor de spits. Een aantal maanden daarna werd Ganea aan Stuttgart verkocht voor 2 miljoen dollar: een winst van 1,4 miljoen. Van die winst bleef 2 procent in Rotterdam, de rest werd overgeboekt naar de Britse Maagdeneilanden. Een paar dagen later kregen de zaakwaarnemers van de spits 650 duizend dollar op hun rekening bijgeschreven. Ook clubbestuurders zouden geld van de Britse Maagdeneilanden hebben ontvangen.

Rotterdamse jurist

De rechtbank in Roemenië veroordeelde acht zaakwaarnemers en bestuurders vorig jaar tot lange celstraffen. Maar de Nederlandse betrokkenen zijn niet veroordeeld. De vier bedrijven die in het dossier worden genoemd, zijn volgens De Groene te herleiden naar een Rotterdamse jurist.

Hij is weliswaar meerdere keren ondervraagd door Roemeense onderzoekers, maar hij wordt nog niet vervolgd. Bronnen bij het Roemeense OM zegt dat de Nederlandse justitie in 2013 een onderzoek heeft ingesteld naar de jurist. Het OM wil daar niets over zeggen.

De postbusbedrijven zouden ook terug te vinden zijn in jaarverslagen van Portugese topclubs en rechtbankverslagen uit Frankrijk en Spanje.