Zeiljacht Anton Bruinsma gezonken

Het zeiljacht waarop de broer van wijlen hasjbaron Anton Bruinsma verbleef is afgelopen maandagnacht gezonken voor de kust van de Cote d’Azur. Dat heeft een vriend van Bruinsma die samen met hem op het jacht woonde aan Crimesite gezegd. 

(foto quote)

Door @Wim van de Pol

Ard Tas zegt rond 23.00 op zondagavond te hebben gemerkt dat het 13 meter lange schip in een compartiment water maakte. Tas: ‘ik heb geprobeerd een pomp aan te krijgen maar dat lukte niet meer, het ging te snel. Het was onbegonnen werk.’ Tas wist nog een paar spullen bij elkaar te grijpen en zwemmend het strand te bereiken. ‘Toen ik aan de wal was zag ik dat het zich rechtop richtte en naar beneden ging, het was net de Titanic.’

Bono

Het jacht lag voor anker bij Èze, net ten oosten van Nice. Het is vergaan pal voor het particuliere strand en een serie villa’s die in bezit zijn van U2-zanger Bono. Tas schat dat het op nog geen tien meter diep ligt. Over de oorzaak valt volgens Tas nog niets te zeggen. Bruinsma was op het moment niet aan boord. Quote publiceerde dit jaar een groot interview met Anton Bruinsma. Het zeiljacht was een klassiek, maar bouwvallig, jacht dat was gehuurd van een Amerikaanse miljonair.

Bruinsma-miljoenen

Ard Tas is in een procedure met de Nederlandse Staat verwikkeld om schadevergoeding. Hij was bezig een kroongetuige-deal te sluiten met het Openbaar Ministerie in een cocaïnezaak rond Zuid-Hollandse criminelen. Nadat Anton Bruinsma en Tas aan het OM vroegen om te assisteren om de Klaas Bruinsma-miljoenen in Zwitserland terug te halen ketste de kroongetuigendeal van Tas af. Anton Bruinsma wil in een procedure aantonen dat hij de wettige erfgenaam van dit geld is en wil het in bezit krijgen.

Teeven-deal

In het boek Fred en de Wet stellen de twee dat toenmalig officier van justitie Fred Teeven de miljoenen in Zwitserland betrokken heeft in een deal met zakelijke relaties van Klaas Bruinsma, Charles Geerts en John Engelsma. Antwoorden op Kamervragen over die deal brachten onlangs aan het licht dat de Amsterdamse justitie heeft geweigerd informatie over die deal van Fred Teeven – in 1997 – aan de Zwitserse justitie te verstrekken.

Zie eerdere berichten:

Informatie over Teeven-deal achtergehouden

Waarom beantwoordt Opstelten de vragen niet?

‘Notaris gehoord in onderzoek Bruinsma-geld’

Kamervragen over “Bruinsma-deal” Teeven (VIDEO)

Rechtszaak over miljoenendeal Teeven

‘Broer aast op erven Bruinsma’