‘Ziggy is geliquideerd’

De 27-jarige Najib ‘Ziggy’ Himmich, de vriend van de vorig jaar in Amstelveen geliquideerde Luana Luz Xavier, is doodgeschoten. Dat melden althans drie bronnen van weekblad Panorama onafhankelijk van elkaar. De politie houdt er rekening mee dat Xavier vermoord moest worden omdat zij wist wie haar vriend had geliquideerd.

Ziggy was een goede vriend van de bekende crimineel Gwenette Martha. Volgens Panorama had Ziggy de leiding over de groep rond Martha, toen die in de gevangenis zat. Martha zat in 2013 lange tijd vast omdat hij ervan werd verdacht een liquidatie te hebben voorbereid.

Ziggy vervangt Martha

Ziggy ging regelmatig naar Marta; zijn naam staat op de bezoekerslijst van de gevangenis. Maar volgens Panorama gaat het verhaal dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vond dat Martha in de cel zit: hij ziet het wel zitten om de leiding over de organisatie te hebben.

Martha komt in de loop van 2013 weer vrij en wordt een aantal maanden later doodgeschoten. Ziggy neemt de leiding dan weer over, maar verdwijnt in 2014 ook van de aardbodem. Volgens de recherche zit hij op een van zijn onderduikadressen, in Marokko of Spanje.

Ziggy verdwijnt plotseling

Zijn vriendin, Luana, spreekt hem vrijwel dagelijks. Ziggy zit in Madrid, en Luana gaat in juni bij hem op bezoek, met de kinderen. Ze vieren de verjaardag van hun zoontje. Maar in november krijgt ook Luana Ziggy niet meer te pakken. Ze reist af naar Madrid. In zijn kamer vindt ze zijn paspoort, portemonnee, zijn telefoon en al zijn kleren. Maar ze vindt Ziggy niet, en keert na een paar dagen weer terug naar Amstelveen.

Panorama heeft de afgelopen maanden een zoektocht naar Ziggy ondernomen. Ook zij vonden hem niet, maar spraken wel met drie personen die ‘zeer goed ingevoerd zijn in het reilen en zeilen binnen de Amsterdamse onderwereld’. Zij zeggen dat Ziggy dood is. Wanneer dat is gebeurd, is niet duidelijk, maar waarschijnlijk is hij eind vorig jaar geliquideerd in Spanje, stellen zij.

De drie zijn het ook eens over het motief van de moord: Ziggy wordt gezien als degene die Martha de val in heeft gelokt toen die werd geliquideerd. Martha droeg altijd een kogelvrij vest, maar niet op de avond dat hij werd doodgeschoten. Hij vertrouwde degene met wie hij had afgesproken, zo is de verklaring.

Wat wist Luana?

Ook de recherche houdt er rekening mee dat Ziggy dood is. Mogelijk is dat ook de reden waarom Luana is doodgeschoten: wellicht heeft ze in Madrid een vermoeden gekregen wie hem heeft vermoord, en werd ze daarmee een risico.

De politie houdt er ook rekening mee dat Ziggy zijn vriendin heeft laten vermoorden, omdat ze een verklaring over hem wilde afleggen. De familie van Luana sluit dat uit, zegt advocaat Mark Teurlings, omdat Ziggy bekend stond als een familieman.