Zweefvlieger (83) vrijgesproken na crash

De 83-jarige zweefvlieger die voor de rechtbank in Middelburg moest verschijnen omdat hij in 2009 een zweefvliegtuig zou hebben laten crashen, is donderdag vrijgesproken. Bij de crash kwam een 61-jarige man om het leven. De verdachte raakte zelf zwaargewond en moest zich op zijn oude dag in een rolstoel verantwoorden voor de rechtbank.

Op 25 mei 2009 stortte een zweefvliegtuig neer op het vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden. Daarbij kwam een 61-jarige man uit Hengelo om het leven. De toen 79-jarige L. was de instructeur van het zweefvliegtuig en overleefde de cash. Hij raakte wel zwaargewond. De man liep onder meer een gedeeltelijke dwarslaesie op en zit daardoor nu in een rolstoel.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 83-jarige man dat hij de weersomstandigheden niet goed heeft ingeschat en dus nalatig is geweest. Volgens de rechtbank in Middelburg kan de man niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dodelijke crash in 2009 en daarom is de man donderdag vrijgesproken.

Tegen de man werd twee weken geleden een schuldig verklaring zonder strafoplegging geëist. Advocaat Frank van Ardenne vond het merkwaardig dat zijn cliënt zich bijna vier jaar later nog op zijn oude dag moest verantwoorden voor het ongeluk. Lees meer daarover in het verslag hieronder.

Man (83) vervolgd voor crash zweefvliegtuig