De politie geloofde de waarheid niet (VIDEO)

Het Openbaar Ministerie denkt toch dat de zogeheten Zes van Breda schuldig zijn aan de moord in 1993 in een Chinees restaurant op de 56-jarige Tim Mui Cheung, alias “Oma Mok”. Dat zei de advocaat-generaal dinsdag aan het begin van de zitting bij het gerechtshof Den Haag dat de zaak overdoet.

Kansberekening

Het Openbaar Ministerie (OM) bracht een nieuw, voor de zes verdachten belastend rapport in. Het gaat om een rapport van een fysicus dat een nieuw licht zou werpen op het dossier. Op basis van de kansberekening wordt daarin voorgerekend dat de verdachten waarschijnlijk toch schuldig zijn. De advocaten spraken van een wanhoopsoffensief van het OM. Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de politie de waarheid niet wilde geloven.

Naar huis

Dinsdag kwamen twee verdachten aan het woord die bekennende en beschuldigende verklaringen aflegden over de roofmoord. De vrouwen bekenden om er maar van af te zijn. ‘Ik wilde gewoon naar huis’, zei Carien N., die na de bekennende verklaring vond dat ze bij haar leugen moest blijven. Jane van H. zei bang gewest te zijn voor haar verhoorders die hard schreeuwden en op tafel mepten met hun handen. Jane van H. was tijdens de zitting zeer emotioneel: ‘Ik heb twintig jaar geleden dingen gezegd die niet waar waren, en ik ging erin geloven. Ik heb nu de kans om goed te maken wat ik fout heb gedaan.’

Ontlastende verklaringen

De veroordelingen waren voor een belangrijk deel gebaseerd op de bekentenissen van de vrouwen. Verdachten Abdeslam T., Achmed L. en Anil B. hebben net als de vrouwen hun straffen al uitgezeten. Het gerechtshof onderzoekt deze week of er sprake is geweest van een rechterlijke dwaling, zoals de Hoge Raad vermoedt. Anders dan het Bossche gerechtshof beschikt het Haagse gerechtshof in het dossier ook over twee ontlastende verklaringen van getuigen die tegenover het Chinees restaurant op de bus wachtten en niet stroken met de theorie van de politie.

Zie ook:

Zes van Breda: ‘Bewijs te dun’

Zaak Zes van Breda moet over

Hoge Raad doet uitspraak Zes van Breda

Kijk naar een reportage van EénVandaag: