‘Geluidsopnamen Douane-zaak waren chantagemiddel’

De stiekeme geluidsopnamen die opdoken in de Douane-zaak zijn gebruikt als chantagemiddel bij verschillende verdachten. Dat schrijft BNdeStem maandag op basis van bronnen in het criminele milieu. 

De verdachten Dennis van den B. en René F. hadden de belastende opnames vanuit de onderwereld aangeboden gekregen. Als ze zouden betalen, zouden de opnames niet openbaar worden gemaakt.

Beiden verdachten gingen niet op de afpersing in, waarna de geluidsopnamen uitlekten via onder andere Vlinderscrime en de NOS. Ook Crimesite heeft delen van de opnames gepubliceerd.

‘Paul’

Na het uitlekken van de opnames werd hoofdverdachte Gerrit G. (foto) weer achter de tralies gezet. Het Openbaar Ministerie wil de opnames, bij elkaar zo’n vier uur, schriftelijk laten uitwerken. De advocaten van alle verdachten hebben inmiddels talloze vragen. Wat iedereen wil weten: wie is die ‘Paul’, die de opnames zou hebben verspreid?

Wijlen Martin Kok liet vorige week weten dat hij het ticket van ‘Paul’ had betaald. Die zou echter vanuit Colombia niet verder zijn gekomen dan Spanje.

René F.

De opnames zijn een tegenvaller voor Gerrit G. en Dennis van den B., maar vooral de verdachte Schiedammer René F. komt er slecht vanaf. Gerrit G. beweert in de opnames dat René F. de opdracht heeft gegeven tot twee liquidaties. Zo zou hij Dennis van de B. hebben willen laten omleggen. Dat mislukte, omdat per vergissing de onschuldige Rob Zweekhorst werd doodgeschoten. Daarnaast zou F. achter de moord op fruithandelaar Rinus Moerer zitten.

Hier een overzicht van alle betrokkenen in deze omvangrijke zaak.