OM moet uitleg geven over informant “Paul” (UPDATE)

De rechtbank van Rotterdam ziet ‘een belang’ in het horen van “Paul”, de informant van de TCI die gesprekken opnam met de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. (foto). Maar de rechtbank verwacht dat het wel een jaar kan duren voordat hij kan worden gehoord.

Dit omdat er in Colombia, waar hij woont, geen Nederlandse politie-liaison meer is gestationeerd. Paul was een criminele informant van het de TCI van de landelijke recherche, die zei contacten te hebben met  Colombiaanse producenten van cocaïne.

De rechtbank wil in het onderzoek daarom ‘een tussenstap’ maken. Voor 1 februari moet er een verslag liggen over de gang van zaken rond Paul van de TCI-officier van het landelijk parket. Ook zal de TCI-officier de rechter-commissaris de gelegenheid geven om in de besloten van diens kabinet onderzoek te doen.

Ook nodigt de rechtbank advocaat Jan-Hein Kuijpers uit om nadere informatie over de contacten die Paul heeft gehad met Nederlandse autoriteiten die hij zegt te hebben aan de rechtbank te overleggen. Dat gaat onder meer om WhatsApp-berichten en e-mails.

Tegelijk vraagt de rechtbank aan het Openbaar Ministerie te onderzoeken hoe het horen van Paul ter zitting kan worden bewerkstelligd.

Verdachte Gerrit G. en getuige Mustafa B. worden op 9 januari volgend jaar gehoord over de heimelijk gemaakte opnames van Paul. Mustafa B. is de man die deze opnames heeft verstrekt aan de rechercheurs van het Doussie-onderzoek, naar Gerrit G. c.s.. Op 14 februari gaat de zaak weer verder.

De rechtbank wil ook meer weten over het begin van het politieonderzoek in de Zaak-Doussie. Die zou zijn begonnen na een toevallige vondst van 300 kilo cocaïne maar later bleek dat er al een Belgisch onderzoek naar dat transport liep. De rechtbank wil nu dat een deel van dat Belgische strafdossier wordt gevoegd.

De rechtbank deed over dit alles dinsdagmiddag uitspraak. Gerrit G. blijft voorlopig vastzitten omdat hij zijn schorsingsvoorwaarden heeft geschonden. Hij heeft erken dat hij bereid was tegenover Paul informatie te verschaffen. De rechtbank ziet kans op herhaling.

Zie de laatste berichten over de zaak:

Langzamerhand komen de geheimen boven (#2)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#1)