Waarom manipuleerde de FIOD controle van drugscontainers? (UPDATE)

Er ligt een nieuwe explosieve verklaring van ex-douanier Gerrit G.. Het is een smeulend lont dat kan leiden naar het hart van de geheimen rond de corruptie bij de Rotterdamse Douane. Waarom regisseerde de FIOD “corrupte” douanier(s)?

Door @Wim van de Pol

Geflankeerd door zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zat de gedetineerde Gerrit G. vrijdag in het getuigenbankje voor de Rotterdamse rechtbank in de zaak van Henk E. en medeverdachten. Niemand verwachtte dat hij iets zou zeggen. Want hij kon zich als verdachte verschonen. Hij is verwikkeld in zijn eigen zaak Doussie, die sterk overlapt met die van Henk E.. Maar hij speelt als verdachte ook in de zaak van Henk E. een rol.

‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’, was dan ook zijn steeds herhaalde uitspraak.

En toch deed Gerrit G. een enkele bewering die rechtstreeks in een open zenuw van de Rotterdamse autoriteiten zal boren.

“Wit”

Gerrit G. zei onder ede tegen de rechtbank:

De FIOD en de recherche liepen heel vaak rond op mijn afdeling. Als ik een container op “wit” had gezet, dan zette iemand van de FIOD hem daarna soms op “rood”. (…)

Het zijn maar twee zinnen. Maar als ze waar zijn zijn ze buitengewoon schokkend. En ze zullen leiden tot grote problemen voor het Openbaar Ministerie.

Waarom?

Zestien mensen

Gerrit G. werkte in een team van ongeveer zestien mensen op de afdeling pre-arrival van de Douane, gelegen pal achter het landelijk parket en de rechtbank in Rotterdam-Zuid. Gerrit G. zou de afgelopen jaren voor criminelen containers met drugs op “wit” hebben gezet, wat betekende dat de Douane geen enkele controle op drugs uitvoerde. Soms zette de FIOD hem daarna op “rood” wat betekende dat de drugs in de containers werden gevonden.

Gang laten gaan

Als een FIOD-ambtenaar het werk van Gerrit G. corrigeerde en kennelijk een eigen beleid op controle van drugscontainers hanteerde is dat een volstrekt ondoorzichtige en dubieuze gang van zaken. In de eerste plaats is de vraag waarom een FIOD-ambtenaar zich inmengt in het werk van de Douane.

Maar belangrijker is dat de uitspraak van Gerrit G. impliceert dat de FIOD kennelijk al wist dat er drugs in bepaalde containers zat. Advocaat Jan Boone (van Henk E.):

De FIOD en het HARC-team en/of de politie hadden dus informatie uit andere bronnen. Ik wil weten welke bronnen dat dan waren. En verder is de conclusie dat, als dit zo is, ze Gerrit G. heel lang zijn gang hebben laten gaan.
De FIOD (en dus waarschijnlijk het Openbaar Ministerie in Rotterdam) wist dus al dat er drugs in bepaalde containers zat die Gerrit G. behandelde. Maar kernpunt is dat ze dan ook wisten dat Gerrit G. waarschijnlijk corrupt was.

Getreuzeld

Volgens het Doussie-dossier kwam de naam van Gerrit G. pas op in het voorjaar van 2014, toen Dennis van den B. verdacht was en hij contacten bleek te hebben met Gerrit G.. Hoogstwaarschijnlijk was dat dus onjuist geverbaliseerd, dat is een strafrechtelijke gotspe, die de hele strafzaak over de Douane onderuit kan halen.

Pijnlijker

Veel pijnlijker is dat er begin 2014 twee mensen uit het onderzoek zijn doodgeschoten, onder wie de volstrekt onschuldige Rob Zweekhorst. Pas daarna is het Doussie-onderzoek naar Gerrit G. begonnen.

Sinds 2007

We weten uit het onderzoek naar de naaste collega van Gerrit G. (Gertie V.) dat de recherche al sinds 2007 speurde naar corruptie op die afdeling, maar het bewijs niet rond kreeg. Was dat nu echt zo, op een afdeling van zestien mensen waarvan er al twee (Gerrit en Gertie) in beeld waren?

Corrigeerde de FIOD soms ook de acties van Gertie V.? Welke belangen speelden er om zo lang te treuzelen met het aanpakken van de corruptie bij de Douane?

Het kan ook zo zijn dat de FIOD soms ook zelf containers met drugs doorliet, die dan niet in beslag werden genomen, zoals gebeurde tijdens de IRT-affaire in de jaren negentig (zie hierover deze artikelen).

Wie was die FIOD-ambtenaar? En was het steeds dezelfde die ingreep? We weten het (nog) niet.

Toen Gerrit G. gisteren werd gevraagd welke containers de FIOD op rood zette en hoe vaak ze ingrepen, kroop Gerrit G. weer in zijn schulp, en beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Advocaat Jan Boone zal volgende week de rechtbank vragen om het hoofd van de plaatselijke FIOD als getuige op te roepen.

Zie ook:

‘Politie had contact met Colombiaans drugskartel’ (UPDATE)

Wie is wie in het Douane-dossier?

Pikante verhalen van douanier Gerrit G. (AUDIO)