Aantal plofkraken neemt weer tóe

Uit cijfers van de NOS blijkt dat het aantal plofkraken op geldautomaten in Nederland weer toeneemt. Waren er in 2018 nog maar 43 plofkraken, dit jaar staat de teller halverwege het jaar al op 35. Ook de schade die de plofkraken veroorzaken neemt toe.

Grote ravage

Volgens de cijfers van de NOS was het aantal plofkraken op geldautomaten in 2016 nog 79. In 2017 is dat aantal afgenomen tot 65 en in 2018 verder naar 43.

NOS meldde de cijfers naar aanleiding van de plofkraak op een pinautomaat aan de Keulsepoort in Venlo zondagnacht. Daarbij zijn tachtig woningen en een hotel ontruimd en de omgeving van de ABN AMRO-pinautomaten is afgezet. De ravage is groot. De exacte schade aan de appartementen en omgeving wordt nog onderzocht.

Risico-analyses

Begin 2018 scherpte het Openbaar Ministerie de strafeisen voor plofkraken nog aan: 2 jaar cel voor plofkraken waarbij geen gevaar is voor omwonenden en minimaal 4 jaar voor plofkraken als het gebouw waar de plofkraak wordt gezet wordt bewoond. Het OM stelt samen met het Nederlands Forensisch Instituut risico-analyses op om de schade te beoordelen. In Venlo is het onderzoek inmiddels overgedragen aan het team Forensische Opsporing van de politie.

Fikse straffen

Rechtbanken deelden na de aanscherping van de strafeis al een aantal fikse celstraffen uit, waaronder voor leden van de Audi-bende. Recent, in juni 2019, zijn drie Utrechters veroordeeld voor meerdere plofkraken die vrijwel allemaal mislukten. Hoofdverdachte en oud-politicus Steven K. kreeg tien jaar gevangenisstraf. De twee medeverdachten zijn respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar en 30 maanden.

Maar ondanks de verhoging van de strafeis en de fikse celstraffen neemt het aantal plofkraken op pinautomaten in Nederland in 2019 dus juist toe.

In het artikel Zo gaat de Audi-bende te werk meer achtergronden over deze plofkraakbende.