Minder plofkraken met zware explosieven

Volgens politie en justitie zijn er dit jaar minder plofkraken met zware explosieven. Werden er in 2017 nog 62 geldautomaten met explosieven opgeblazen, dit jaar zijn het er tot nu toe 35. Het totaal aantal plofkraken schommelt al jaren. Deze vorm van criminaliteit is nog altijd een kat-en-muisspel tussen politie en criminelen. 

Eerder dit jaar scherpte het Openbaar Ministerie de strafeisen voor plofkraken aan: 2 jaar cel voor plofkraken waarbij geen gevaar is voor omwonenden en minimaal 4 jaar voor plofkraken als het gebouw waar de plofkraak wordt gezet wel wordt bewoond.

Zwaarder straffen

De Telegraaf laat hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk van het OM Midden-Nederland aan het woord. Zij constateert dat rechters inmiddels vaker hogere straffen opleggen voor plofkraken: ‘Dat is mooi, maar we zien ook dat rechters het gevaar voor omwonenden niet bewezen achten.’ Het OM wil daarom samen met het Nederlands Forensisch Instituut risico-analyses maken bij plofkraken. ‘Het zwaarder straffen is belangrijk, de hogere straffen moeten de criminelen ontmoedigen’ aldus Hoogendijk.

Twee groepen

Het OM lijkt onlangs op zijn wenken te zijn bediend: 2 groepen plofkrakers kregen fikse celstraffen. De rechtbank in Utrecht veroordeelde deze maand een groep van 7 plofkrakers tot celstraffen variërend van 5 tot 10 jaar. Vorige maand werden 5 leden van de zogenaamde Audi-bende voor een serie Duitse plofkraken veroordeeld tot celstraffen tot 7 jaar. Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk zijn dat nog lage straffen. Daar werd vorig jaar een groep van 3 plofkrakers veroordeeld tot celstraffen van 11, 16 en 19 jaar.

In het artikel Zo gaat de Audi-bende te werk meer achtergronden over de plofkrakers.