Rechtbank: zaak tegen Noffel gaat door (UPDATE)

De rechtszaak tegen de Amsterdammer Naoufal “Noffel” F. gaat door. Zijn advocaat wilde dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou worden verklaard. Zij vond dat de rechten van F. en de privacy van tienduizenden anderen op grove wijze zijn geschonden.

Door @Wim van de Pol

De rechtbank oordeelde dinsdagmiddag dat eventuele onvolkomenheden niet opzettelijk waren begaan, of niet in het onderhavige onderzoek begaan.

Advocaat Inez Weski zei dinsdag voor de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol dat de vervolging van Noffel moet worden gestaakt.

Naoufal F. wordt verdacht van verschillende moorden maar staat terecht voor het opdracht geven voor de aanslag op Peter R.. De uitvoerders van die mislukte aanslag zijn eerder deze zomer tot lange celstraffen veroordeeld.

Het Openbaar Ministerie wil bewijzen dat achter de communicatie met bepaalde e-mailadressen op BlackBerry-telefoons F. schuilgaat. Dat bewijs zou te vinden zijn in een berg data die vorig jaar bij een inval in Canadese BlackBerry-servers in beslag is genomen. Het Openbaar Ministerie heeft gesproken over 3,6 miljoen berichten.

Tienduizenden PGP-gebruikers

‘Er had in Canada helemaal geen instap mogen plaatsvinden’, zei Weski. Dat was op basis van de Nederlandse wetgeving niet mogelijk en mocht dus ook niet Canada. Verder heeft het Openbaar Ministerie ‘in strijd met de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit’ en wettelijke bepalingen verzocht om de gegevens van tienduizenden PGP-gebruikers en hun contacten vast te leggen, en hun communicatie ontoegankelijk te maken, aldus Weski. En ook heeft het Openbaar Ministerie volgens haar ‘in strijd met de waarheid’ voorgewend dat het gebruik in van die data met een toetsing van de rechter mogelijk zou zijn, terwijl daarvan feitelijk geen sprake is.

Hansken

De recherche kan volgens Weski naar hartelust grasduinen en vissen in al die data, terwijl de Canadese rechter alleen toestemming gaf voor onderzoek in vier onderzoeken. Uit de stukken blijkt volgens haar dat, anders dan voorgewend, de rechter-commissaris geen toezicht houdt op dat zoeken.

De politie laat zoeken met een zoekmachine van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI): Hansken. Volgens Weski is Hansken ‘een buitenwettelijk technisch hulpmiddel’. Het is niet duidelijk hoe deze machine resultaten filtert. Dat is van groot belang, bijvoorbeeld omdat Weski ook wil zien of er ontlastende zoekresultaten uit (kunnen) komen. Bovendien is geen mogelijkheid voor onafhankelijke contraexpertise naar de zoekexpedities.

Het Openbaar Ministerie wijst alle suggesties dat er juridisch onjuist is gehandeld van de hand.

Wat de rechtbank zal vinden van dit betoog van Weski is van groot belang voor de voortgang in een reeks onderzoeken en rechtszaken over liquidaties. Want justitie wil de Canadese PGP-data ook in andere onderzoeken gebruiken.

Zie ook:

Zo kreeg de politie de pgp-sleutels in handen

Rechtszaak Noffel na de zomer verder (UPDATE)

Bewijs tegen Buik zegt niks over Noffel

PGP-telefoons: het masterplan van het OM