Advocaten afgeluisterd op politiebureau

Twee advocaten en hun cliënten in de 5000 kilo coke-zaak blijken te zijn afgeluisterd op politiebureau Leijenberghlaan in Amsterdam. Het gaat om advocaat Menno Buntsma en zijn cliënt Ronnie W. en advocaat Joost Groenhuijsen en verdachte Ismail Ö. Dat bleek maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. 

De twee verdachten en hun cliënten werden op 21 juli 2017 afgeluisterd in de wachtkamer van het politiebureau. Volgens de advocaten hadden rechercheurs de hoop dat de twee verdachten tegen elkaar zouden gaan praten over de zaak. Vandaar dat ze ook gelijktijdig waren uitgenodigd op het politiebureau. In het gesprek tussen Ronnie W. en Ismail Ö en de advocaten werd echter niets belastend gehoord. Advocaat Menno Buntsma werd samen met verdachte Ronnie W. al vanaf het Brabantse kantoor van de raadsman gevolgd door een zeven man sterk observatieteam. De observatie in juli 2017 duurde vijf uur.

Gefluister

De officier van justitie heeft in haar requisitoir vorige week excuses aangeboden aan de vier. Volgens het OM was er tijdens het opgenomen gesprek alleen gefluister te horen. Dat meldde ook de verbalisant die de band met de opgenomen gesprekken had beluisterd aan de betreffende advocaten. Toen advocaat Joost Groenhuijsen de tapes beluisterde bleken er wel degelijk hoorbare passages op de banden te staan. Volgens Groenhuijsen heeft de officier van justitie de rechter-commissaris ook verkeerd geïnformeerd over het opnemen van de gesprekken. Ook in andere communicatie vanuit het OM over de opgenomen gesprekken heeft de officier van justitie een inconsistente en onjuiste uitleg van zaken gegeven, aldus de advocaat. Hij heeft augustus vorig jaar zijn beklag gedaan bij de hoofdofficier van justitie, maar die zag geen aanleiding om gevolgen te verbinden aan het opnemen van de gesprekken tussen de verdachten en hun raadslieden.

Verontrustend

Groenhuijsen vindt het verontrustend dat de vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten worden afgeluisterd. Het doet volgens hem afbreuk aan het vertrouwen dat verdachten moeten kunnen hebben dat zij vrij kunnen overleggen met hun raadslieden.

Niet-ontvankelijk

Zowel Buntsma als Groenhuijsen vindt dat er door het afluisteren inbreuk is gepleegd op de beginselen van een fatsoenlijke procesorde. Ze vragen de rechtbank een stevig signaal af te geven en pleiten in hun pleidooi voor een niet-ontvankelijk verklaren van het OM. De rechtbank zal daar 29 januari uitspraak over doen.

Tegen Ronnie W. heeft het OM vorige week 10 jaar cel geëist. Ismail Ö hoorde 6 jaar cel eisen.

Vaker

Het afluisteren van advocaten en hun cliënten door de politie gebeurt vaker. In december 2015 bijvoorbeeld werden advocaten en hun cliënten afgeluisterd in een café in de buurt van de rechtbank Haarlem. Ze evalueerden daar eerdere pro forma-zittingen. De twee raadslieden wilden het OM daarop niet-ontvankelijk verklaren. Dat gebeurde uiteindelijk niet. De drie verdachten werden wel vrijgesproken.