Afperser Utrechtse horeca krijgt tien maanden cel

Afperser Utrechtse horeca krijgt tien maanden cel

De Utrechtse rechtbank heeft een man (27) uit Geldermalsen veroordeeld voor het afpersen van tien horecazaken in de stad. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De straf is hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie.

Handgranaten

De man stuurde twaalf berichtjes, onder meer naar drie Utrechtse cafés en dreigde met beschietingen en het plaatsen van handgranaten. Hij eiste bedragen van ruim 3.000 euro. Het geld moest worden overgemaakt op een bitcoinadres.

Op 6 juni vorig jaar werd een handgranaat aangetroffen op de deurklink van een café op de Kanaalstraat. Burgemeester Sharon Dijksma besloot vervolgens om die zaak uit veiligheidsoverwegingen een maand te sluiten.

Stoer doen

De man stuurde die 6 juni een berichtje aan een caféhouder:

Wil je stoer doen of naar de wouten gaan? Ga niet stoer doen of denken dat we bluffen! Geloof me als je niet betaalt binnen drie uurtjes dan kan je ander werk gaan zoeken. Betaal je niet gaat je zaak voor onbepaalde tijd moeten sluiten op last van de burgemeester! Ps. je ziet wat er is gebeurd in Kanaalstraat deze ochtend?? je hebt 5 uurtjes!

Een maand later werd hij gearresteerd.

De rechtbank constateert dat de man verslaafd is aan drugs en legt de man met de voorwaardelijke straf ook verplichte behandeling op. Bovendien moet hij proberen om zijn schulden weg te werken.