Amsterdammer (43) opgepakt voor grootschalige cocaïne-import (UPDATE)

De politie heeft begin april in een onderzoek naar georganiseerde, grootschalige cocaïne-import een 43-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt gezien als een kopstuk van de organisatie. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de organisatie van meerdere grote cocaïnetransporten in 2020. Hierbij zijn meerdere tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa en uiteindelijk Nederland vervoerd. De arrestatie is pas dinsdag bekendgemaakt door de politie.

De 43-jarige verdachte werd begin april op straat in Amsterdam-Buitenveldert opgepakt door een arrestatieteam. Hij zat daarna in beperkingen, waardoor geen nadere informatie gegeven kon worden over zijn rol in het onderzoek, aldus de politie. Het Parool meldt dat het gaat om Mounir K..

Carneool

Mounir K. is een Amsterdamse man van Marokkaanse komaf. Hij kwam voor de politie in beeld in het onderzoek Carneool naar een import van 500 kilo cocaïne die naar een loods in Antwerpen was gedirigeerd. De cocaïne was verdwenen uit de loods. De groep dacht dat een familielid van een Bredanaar de drugs had ontvreemd.

Een groep mannen beschoot niet lang daarna een chalet op een woonwagenkamp in Breda. Daarbij kwam de 12-jarige Danny Gubbels om het leven. Een aantal mannen is voor die aanslag veroordeeld tot lange celstraffen.

Exclusieve luxegoederen

Na zijn arrestatie vonden doorzoekingen plaats in een woning in Amstelveen en een woning in een luxe woontoren in Amsterdam-Zuid, die beide aan de verdachte te linken waren. Bij deze doorzoekingen zijn veel zeer exclusieve luxegoederen en sieraden aangetroffen en in beslag genomen. De politie schat de aanschafwaarde van de inbeslaggenomen goederen op ruim een half miljoen euro.

Dodenlijst

Daarnaast is beslag gelegd op twee gepantserde voertuigen waarin de verdachte zich verplaatste als hij in Nederland was. Naar eigen zeggen reed hij in dit soort voertuigen, omdat hem door de politie was medegedeeld dat hij op een dodenlijst zou staan.

Sky ECC

Volgens de politie is veel informatie over de cocaïnetransporten in het onderzoek afkomstig uit gekraakte Sky ECC-berichten. Die server is in maart 2021 offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Opsporingsdiensten verkregen daarmee toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminele organisaties.