‘Beleggingsfraudeur had vastgoed in Dubai’

De vorig jaar veroordeelde beleggingsfraudeur Dennis Moens had vermogen in Dubai. Dat blijkt uit een inventarisatie van website Follow the Money. Een verslaggever van de site verdiepte zich onder meer in een uitgelekte lijst van mensen en bedrijven met beleggingen in Dubai.

Luxe

Moens (54) zette (met zijn compagnon Frank Laan) Quality Investments op, dat in 2012 failliet ging. Tussen 2007 en 2011 hadden ze 224 miljoen euro opgehaald bij Nederlandse en Belgische beleggers.

Moens leefde daarna nog steeds in luxe in het Spaanse Marbella. In 2018 veroordeelde de rechtbank hem in Nederland tot 3 jaar en 7 maanden cel vanwege onder meer grootschalige beleggingsfraude, oplichting, verduistering en het witwassen van de opbrengsten. Vanwege zijn ingestelde hoger beroep is hij echter nog op vrije voeten. Op een deel van zijn bezittingen ligt beslag maar er zijn nog vele miljoenen spoorloos.

Nu blijkt dat hij in 2010 een appartement op de 26e verdieping van het Trident Grand Residence in de Dubai Marina aanschafte voor een half miljoen euro. Zijn advocaat zegt tegen FTM dat hij het al snel weer verkocht heeft. Maar op de uitgelekte lijst is het bezit in 2015 nog aan Moens gerelateerd.

Geen lastige vragen

Eerder was al bekend dat de Marokkaanse Belg Othman El B. bezittingen in Dubai heeft. Ook bijvoorbeeld de Pakistaanse witwasfamilie rondom Altaf Khanani is in Dubai te vinden.

Volgens het Tax Justice Network (TJN) staat Dubai op de negende plek in de Financial Secrecy Index: aan vermogende nieuwkomers worden liever geen lastige vragen gesteld. Dubai heeft met veel landen (waaronder Nederland) geen uitleveringsverdrag. Uitlevering kan alleen plaatsvinden op basis van een VN-verdrag waarin is geregeld dat leden (Verenigde Arabische Emiraten is lid van de Verenigde Naties) verdachten van witwassen, corruptie en criminele organisaties moet uitleveren. Dit is voor zover bekend slechts 1 keer gebeurd met een Nederlandse verdachte. De Nederlandse justitie heeft in Dubai wel een liaison officer van de politie. Ter plekke probeert deze te vinden voor informatieverzoeken. In de Palm Invest-zaak gebeurde dat ook, en leidde dat tot een uitlevering, maar dat is een uitzindering.

Andere berichten over Dennis Moens:

Eis: vijf jaar voor kaartenhuis van 165 miljoen

‘Satudarah-mannen achter poging afpersing’