Besluit rechtbank over Surinaamse coke-verdachte in mei

In mei zal een Nederlandse rechter besluiten of Ramchender (Radj) O. (55) kan worden uitgeleverd naar Suriname. Dat zei de officier van justitie dinsdag op een zitting voor een rechtbank in Suriname in de zaak van 488 kilo cocaïne die werd onderschept in een Cessna 210.

Onderzeeboot

Dat toestel was in maart 2018 geland op het terrein van rijstondernemer O. in het westelijke district Saramacca. Kort daarvoor was er in de buurt een half-onderzeeboot aangetroffen die gebruikt kon worden voor drugssmokkel op kortere routes over zee. Er zijn in de onderzoeken Surinaamse werknemers van een bedrijf van O., Brazilianen en Colombianen aangehouden.

De politie kreeg in de zaken tips van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA).

O. kon niet in Suriname worden aangehouden omdat hij de wijk nam naar Nederland en daar in een ziekenhuis zou hebben verblijven. Uiteindelijk is hij op verzoek van Suriname in Nederland aangehouden. O. ontkende in Surinaamse media dat de duikboot op zijn terrein is gevonden.

Bouterse

Volgens De Telegraaf is de duikboot overigens inmiddels ‘om onduidelijke redenen’ afgezonken zodat die niet meer kan worden onderzocht.

De zakenman heeft volgens de krant goede connecties binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) van de Surinaamse president Bouterse.

Frankrijk

In Suriname is begin januari in de containerhaven 2,3 ton cocaïne in beslag genomen, een record. Grote partijen werden in het verleden vanuit Suriname vaak per schip naar bepaalde eilanden in het Caraïbisch gebied verzonden, en vandaar naar Europa, bijvoorbeeld via Guadeloupe naar Frankrijk.

Vorig jaar kwam er een flinke zending Surinaamse cocaïne aan in de haven van Antwerpen. Die was afgezonden door een inmiddels geliquideerde rijstondernemer uit het Surinaamse Nickerie, die ook te maken zou hebben gehad met de onderschepte 2,3 ton.