‘Beveiliging prinses Amalia opgeschroefd’ (UPDATE)

De Telegraaf meldt dat de beveiligingsmaatregelen rond prinses Amalia zijn opgeschroefd. De krant schrijft: ‘Politie en Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over de veiligheidssituatie van prinses Amalia en minister-president Mark Rutte na nieuwe signalen dat kopstukken van de Mocro-maffia het op een van hen zouden hebben voorzien.’ De krant baseert zich op bronnen binnen politie of justitie. Inez Weski, advocaat van Ridouan Taghi noemt in reactie, een bedreiging van de prinses of de premier, indien haar cliënt hiermee bedoeld zou zijn, ‘absurd’. 

NCTV

De verontrustende signalen komen uit ‘communicatieonderzoeken naar leden van de Mocro-maffia’ en lijken te duiden op plannen voor aanslagen en ontvoeringen van kopstukken uit de Nederlandse samenleving.

Amalia studeert sinds begin september aan de Universiteit van Amsterdam. De verhoogde beveiliging zou reden zijn om Amalia niet in haar studentenhuis in het centrum van de stad te laten verblijven.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) noch de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wilden tegen De Telegraaf op de kwestie reageren.

Inez Weski zegt: ‘De gedachte dat mijn cliënt prinses Amalia iets aan zou willen doen, is absurd’.

EBI

De Telegraaf schrijft ook dat ‘opsporingsinstanties zich grote zorgen’ maken over het gedrag van bepaalde gedetineerden uit de Mocro-maffia in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, onder hen de van meerdere liquidaties verdachte Ridouan Taghi. Het vermoeden bestaat dat vanuit gevangenissen ontvoeringen en aanslagen worden beraamd.

Taghi zou in de EBI Mohammed B. (de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh) hebben leren kennen tijdens kortstondige ontmoetingen op bijvoorbeeld de luchtplaats. Nu sturen ze elkaar volgens de krant in het Arabisch brieven met daarin Koran-teksten, die zijn volgens bronnen van De Telegraaf ‘moeilijk te duiden’ en zijn daarom misschien gecodeerde boodschappen.

Onwaar

Inez Weski, de advocaat van Taghi, zegt dat contact tussen haar cliënt en Mohammed B. onmogelijk is. Weski: ‘Cliënt zat en zit in volledige isolatie. Hij heeft niemand gesproken, ook Mohamed B. niet. B. zat wel enige tijd op dezelfde gang aan het andere eind. Maar communicatie tussen hen was onmogelijk.’

Ze zegt ook dat Taghi bezig is met het voorbereiden van een aangifte tegen het verspreiden van desinformatie vanuit de EBI. Eerder werd de e-maildienst voor gedetineerden in Nederland opgeheven, nadat bekend werd dat Taghi kon e-mailen. Zijn e-mails werden overigens wel gecontroleerd.

Zie ook:

Taghi ontkent ‘innig contact’ met Mohamed B.