‘Bewijs tegen Taghi over Sabee-moord is niet hard’ (UPDATE)

Het bewijs dat de kroongetuige Nabil B. tegen Ridouan Taghi aandraagt over de liquidatie van de 70-jarige Wout Sabee (foto) is niet zo hard. Dat blijkt uit opmerkingen van de officier van justitie tijdens een pro forma-zitting in de zaak tegen Marcel D. die voor de moord terechtstaat, aldus het Algemeen Dagblad.

Parool

Vorige week lekte via Het Parool uit dat Nabil B. over de moord op Sabee had gesproken, naast zeven andere moorden die Taghi zou hebben geregeld. Marnix van der Werf, advocaat van Marcel D., maakte zich er boos over dat hij in de krant moest lezen dat de kroongetuige ook over de zaak van de moord op Sabee had verteld.

Woensdag verklaarde een officier van justitie ter zitting dat B. over de Sabee-zaak met ‘louter vermoedens en geruchten’ is gekomen. Het Openbaar Ministerie beschikt (bijvoorbeeld) ook niet over gekraakte pgp-berichten waarin de gezochte Ridouan Taghi de moord op Sabee bespreekt.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers (van één van de medeverdachten van D.) vroeg aan de griffier om de opmerkingen van de officier van justitie vast te leggen. Kuijpers staat een verdachte bij die net als Taghi in de 26Marengo-zaak figureert. Kuijpers: ‘In de ene zaak is B. niet van belang en niet stevig genoeg en in de andere wel, rara hoe kan dat?’

Geheime verklaringen

Sabee is op 24 juni 2016 in De Meern door onbekenden doodgeschoten. Voor het opdracht geven voor die moord staat nu Marcel D. uit Nieuwegein terecht. Volgens het Openbaar Ministerie zat D. in de drugshandel en hield Wout Sabee voor hem contact met corrupte douaniers.

Sabee raakte zwaargewond na een eerdere aanslag. Daarna legde hij bij de politie geheime verklaringen af waarin hij zegt dat hij met D. een conflict had en dat D. hem zou willen vermoorden.

De zaak tegen Marcel D. en vijf andere verdachten gaat in augustus verder voor de Utrechtse rechtbank. Alleen D. staat terecht voor de liquidatie van Sabee, de andere verdachten worden (net als D.) verdacht van smokkel van grote hoeveelheden cocaïne naar Engeland.

Zie ook:

Justitie onderzoekt 180 telefoons en computers in coke-zaak