Kroongetuige: Ridouan Taghi liet 8 liquidaties plegen

Martin Kok, Mohammed Alarasi, Samir Jabli, Hakim Changachi, Wout Sabee, Ranko Scekic, Ronald Bakker, Samir Erraghib. Ze zijn volgens kroongetuige Nabil B. allemaal geliquideerd in opdracht van Ridouan Taghi. Nederlands meest gezochte crimineel smeedde ook plannen om Ebrahim B. en Mohammed el M. te vermoorden en orkestreerde een poging tot moord op Abdelkarim A.

Dat blijkt uit een lijst die is opgenomen in nog geheime kluisverklaringen van kroongetuige Nabil B., waarover Het Parool beschikt. Dat Taghi betrokken zou zijn bij enkele van bovengenoemde liquidaties (zoals die van Martin Kok, Hakim Changachi en Samir Erraghib) was al eerder bekend. In verschillende zaken zijn al uitvoerders veroordeeld, zoals voor de liquidatie van Hakim Changachi en Samir Erraghib. Voor andere onderzoeken zitten verdachten vast, waaronder voor de liquidatie van Martin Kok, Ronald Bakker, Ranko Scekic en Wout Sabee.

Onbezonnen

De groep Taghi ging bij de (voorgenomen) liquidaties soms onbezonnen te werk. Zo waren de moorden op Hakim Changachi en Mohammed Alarasi vergissingen.

Hieronder een chronologische lijst van de liquidaties waarvan Ridouan Taghi wordt beschuldigd door kroongetuige Nabil B. De eerste liquidatie vond plaats in 2014.

Mohammed Alarasi (22), 20 januari 2014, Amersfoort

De onschuldige Mohammed Alarasi werd in Amersfoort doodgeschoten toen hij uit een sportschool kwam. Zoals gezegd was dat een blunder van de hitmen. Het eigenlijke doelwit was Samir Jabli.

Samir Jabli (38), 1 december 2014, Amersfoort

De bekende Amsterdamse crimineel Samir Jabli, alias ‘Babbels’, werd 1 december 2014 vermoord voor het huis van zijn ouders in Amersfoort. Babbels had nogal wat vijanden in de onderwereld.

Ronald Bakker (59), 9 september 2015, Huizen

Bakker werkte voor een spyshop. Leden van de groep van Taghi zouden apparatuur hebben gekocht bij de spyshop van Bakker. Rechercheurs van de politie hadden de zaak bezocht om vragen te stellen. Er is gesuggereerd dat de moord op Bakker hiermee van doen had. Bakker werd voor zijn woning in Huizen doodgeschoten achter het stuur van zijn Ford Ka. Afgelopen weekeinde zijn in Suriname 2 verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Bakker.

Samir Erraghib (37), 17 april 2016, IJsselstein

De 37-jarige Samir Erraghib werd op een parkeerplaats bij zijn flat in IJsselstein doodgeschoten voor de ogen van zijn 8-jarige dochtertje. Reden: het slachtoffer zou hebben gepraat met de politie. Schutters Bowy T. en Abdelghani El H. konden al snel worden gepakt, omdat hun vluchtauto niet startte. Ze kregen beiden 20 jaar cel.

Ranko Scekic (45), 22 juni 2016, Utrecht

Bosniër Ranko Scekic werd rond 21.50 doodgeschoten toen hij voor een woning aan de Kretadreef in Utrecht stond te praten. Twee in het donker geklede jongemannen kwamen op een scooter aanrijden. De man achterop vuurde fatale schoten af. Scekic zou een week later komen getuigen in de strafzaak 26Koper tegen een groep die (volgens justitie namens Taghi) moorden voorbereidt.

Wout Sabee (70), 24 juni 2016, De Meern

De ooit verdienstelijke voetballer Wout Sabee heeft verschillende conflicten in de onderwereld. Tegelijkertijd praat hij ook met de politie. Hij overleeft een eerste aanslag, maar de tweede poging is wel raak. Sabee werd op klaarlichte dag voor de oprit van zijn woning in het Utrechtse De Meern doodgeschoten. In deze zaak is er nog een andere (hoofd)verdachte: Marcel D.

Martin Kok (48), 8 december 2016, Laren

Misdaadblogger Martin Kok, Kokkie voor intimi, werd na een bezoek aan zijn favoriete bordeel Boccaccio doodgeschoten vlak nadat hij in zijn auto was gestapt. Eerder werd zijn huis en auto beschoten en werd er onder zijn auto een bom gevonden. Vlinderscrime, de website van Kok, maakte als eerste melding van het drietal: Ridouan Taghi, Richard R. (alias Rico de Chileen) en Naoufal F. (alias Noffel). Kok maakte met name de twee Marokkanen belachelijk op zijn site.

Hakim Changachi (31), 12 januari 2017, Utrecht

Ook deze laatste is, net als de eerstgenoemde, een vergissing. Het eigenlijke doelwit Khalid H. woonde in dezelfde flat als het slachtoffer en kwam enkele minuten na de vergisliquidatie bij zijn huis aan. Nabil B. was betrokken bij de vergissing, hij regelde onder andere vluchtauto’s. Mede door de liquidatie van Changachi besloot B. te gaan praten met justitie.

Beveiligde telefoons

De bewijzen tegen Ridouan Taghi stapelen zich volgens justitie inmiddels op. Naast de kluisverklaringen van de kroongetuige zijn er ook miljoenen ontsleutelde pgp-berichten die als bewijs zouden kunnen dienen, aldus het Openbaar Ministerie. De groep rond Taghi maakte intensief gebruik van beveiligde telefoons. Het berichtenverkeer werd door het OM leesbaar gemaakt.