Burgemeester: ‘Voerendaal telt 30 drugspanden’

De Limburgse gemeente Voerendaal bij Heerlen telt dertig dossiers die te maken hebben met drugspanden. Dat zei burgemeester Wil Houben zondag in tv-programma Buitenhof. Volgens hem is er “heel erg veel aan de hand”.

Bedreigd met vuurwapen

Houben was aangeschoven bij Buitenhof om te praten over de neveneffecten van de drugshandel. Op 26 februari werd er in Klimmen in de gemeente Voerendaal door een gemaskerde man een pistool op de Voerendaalse burgemeester gericht. De auto van een wethouder ging in vlammen op.

Dertig drugspanden

In Buitenhof vertelde Houben: ‘Toen ik in Voerendaal kwam, heb ik de eerste twee jaar gedacht dat ik in het paradijs was beland. Ik hoorde collega-burgemeesters regelmatig praten over drugspanden die ze moesten sluiten. Ik kwam dat niet tegen. Tot we nog eens goed gingen kijken. De afgelopen twee jaar zijn we bij ongeveer dertig panden naar binnen gegaan waar het nodige aan de hand was en hebben we net zoveel dossiers op de planken liggen. Er is heel erg veel aan de hand.’

Infiltratie in lokale politiek

Steeds vaker infiltreren criminelen in de lokale politiek. Eén op de drie lokale bestuurders wordt bedreigd en de vraag in Buitenhof was hoe die criminelen aan te pakken zijn. Houben ging in gesprek met Jan Boelhouwer (burgemeester van Gilze en Rijen) die ook bedreigd werd en Marco Pastors (voorheen Leefbaar Rotterdam, tegenwoordig directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid).

Samenwerken

Volgens Houben moeten allerlei instanties samenwerken zodat “we een enorme slag kunnen maken”. Hij doelt daarbij niet op alleen justitie en politie maar ook op de gemeente, de fiscus, de sociale recherche, de brandweer, milieudienst, Enexis Netbeheer en de waterleidingsmaatschappij.

Witwassen

Volgens Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen die erkent dat het probleem “veel erger is geworden”, is dat nog niet zo eenvoudig. ‘Als je nu al ziet hoe makkelijk crimineel geld, door de aankoop van allerlei pandjes die dan weer verhuurd worden aan Polen en Bulgaren, witgewassen worden. Dat is moeilijk aan te pakken. Ze sturen gewoon een tussenpersoon die het doet en de criminelen blijven op de achtergrond. Daar kan je bijna niets aan doen.’

Houben herkende dat. ‘Ik ken makelaars die alleen maar in dubieus onroerend goed actief zijn.’ Pastors: ‘Er zijn ook makelaars die niks meer doen met bedrijventerreinen omdat het bijna allemaal fout is. Dat geeft aan hoe erg het is.’

Twee broers verdachten

Onlangs werden de broers Ronnie (52) en René B. (62) uit Landgraaf vrijgelaten als verdachten van de bedreiging van burgemeester Wil Houben. Ze blijven wel verdachten in deze zaak. Het tweetal wordt ook nog verdacht van brandstichting in twee loodsen op hun eigen perceel op industrieterrein/klein woonwagenkamp Lindelaufer Gewande, in maart. De twee broers moesten noodgedwongen vertrekken uit hun chalet op het woonwagenkamp. Ook sloot de burgemeester de autohandel van de twee nadat er drugs waren gevonden.

Brandstichting

De politie vermoedde ook dat de broers B. in juni 2017 verantwoordelijk waren voor het in brand steken van de auto van de Voerendaalse wethouder Patrick Leunissen. Bewijs daarvoor ontbreekt echter en de broers ontkennen.

Jan B.

Jan B. die de burgemeester van Gilze en Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent met de dood bedreigde, kreeg in december 2017 hiervoor van de rechtbank Breda alleen een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Maar hij moet wel langer zitten. Jan B. (67) werd eerder in 2017 veroordeeld tot ruim acht jaar cel vanwege grootschalige wapenhandel en voor het wegmaken van het lijk van No Surrender-lid Freddy Janssen. Die werd in stukken gehakt en lichaamsdelen werden in het kanaal gedumpt.