Caloh Wagoh-kopstuk Keylow: rhyme or crime? (VIDEO)

Delano “Keylow” R. (49), die volgens justitie als ‘president’ van motorclub Caloh Wagoh zou hebben gefungeerd als moordmakelaar, dook in het verleden regelmatig op in de media. Zo was de oprichter van de Haagse straatbende de Crips o.a. te zien aan tafel bij DWDD, in de BNN-docu Crips, Strapped ’n Strong en in reportages van EenVandaag en Nieuwe Revu. Ook werkte hij mee aan het boek Crips.nl: 15 jaar Gangcultuur in Nederland. Keylow kan tevens gezien worden als een van de eerste gangsterrappers van Nederland.

Van breakdancers tot gangsters

Nadat in Den Haag rond 1983 de nog vrij onschuldige Call Us Cool-jeugdbende ontstond die meedeed aan breakdancewedstrijden, kwamen jaren later onder leiding van Delano “Keylow” R. Crazy Underground Criminals en in 1988 Crazy Underground Crips opzetten. Geïnspireerd door de Amerikaanse misdaadfilm Colors (over misdaadbendes Crips, Bloods en Sureños) en het baanbrekende hiphopalbum Straight Outta Compton van rapcrew N.W.A. transformeerde de Haagse jeugdbende van breakdancers tot gangsters. Berovingen, gewapende overvallen, drugshandel en afpersingen waren aan de orde van de dag.

Mislukte helikopterkaping

In de jaren 90 neemt het aantal gangs in Nederland toe en wordt vooral Den Haag geteisterd door verschillende straatbendes die op zoek zijn naar geld en macht. In die tijd richt Keylow Main Triad Crips (MTC) op, een criminele groep die vooral bestaat uit Antillianen en Surinamers en gemodelleerd is naar de gangcultuur in Los Angeles. Na een mislukte helikopterkaping om een zware crimineel te bevrijden uit de Scheveningse gevangenis wordt Keylow in 1994 veroordeeld tot vier jaar celstraf. (tekst gaat verder onder de advertenties).

Revu

Na zijn vrijlating verschijnt Keylow met zijn Haagse Crips-bende in een groot artikel in Nieuwe Revu. Journalist Saul van Stapele volgde jarenlang de Haagse Crips-leden. Keylow in Revu: ‘Je bent als Crip bereid om dood te gaan voor de ander. Altijd, overal. Er zijn in de grote steden honderden jongens die zo handelen. Zo uiten we onze liefde voor elkaar.’

Boek en cd

Datzelfde jaar verschijnt het boek Crips.nl: 15 jaar Gangcultuur in Nederland van Van Stapele die zich onderdompelde in de Haagse straatcultuur van de Crips. Bij het boek zit ook een cd met twee nummers van Keylow en Raw Dawg: Mobbin’ Through The West en Rhyme Or Crime. Hoewel Nederlandse Crips-leden daarvoor ook gangsterraptracks opnamen en Keylow in 1990 al rappend is te zien, zijn dit de eerste nummers die ook daadwerkelijk uitgebracht worden en op cd worden gezet. Beide rapsongs komen van een album dat uiteindelijk nooit gereleased is (Maindrive 252 – Rhyme Or Crime).

DWDD

In 2005 zit Keylow met Saul van Stapele aan tafel bij DWDD naar aanleiding van de executie van Stanley Tookie Williams, medeoprichter van de Crips in Los Angeles. Hij werd ter dood veroordeeld vanwege een viervoudige moord in 1979. Het blijft bij een oppervlakkig interview met enkele tenenkrommende vragen van Matthijs van Nieuwkerk. ‘Zijn jullie ook een lekker stelletje of niet?’ ‘Geef eens een voorbeeld van een confrontatie tussen jullie en… wie?’ ‘Geweld is uit het boek?’ ‘Keylow! Kijk me aan!…’

Ripdeals

In de BNN-documentaire Crips, Strapped ’n Strong uit 2009 zegt Keylow over ripdeals: ‘Voor ons is het gewoon werk. Elke dag. Je moet zorgen dat je geen slachtoffer van een ripdeal wordt. Je moet zorgen dat je altijd de winnaar in een ripdeal bent.’ Ook de Franse tv-zender Arte maakt een docu over de Crips waarin Keylow de betekenis van zijn tatoeages uitlegt. In de docu is ook de in 2012 doodgeschoten Quincy Soetosenojo (30) kort te zien. Hij was als rapper actief onder de naam Sin Quin en was Crips-lid en aspirant-lid van motorclub Satudarah.

Caloh Wagoh

In 2016 wordt motorclub Caloh Wagoh Main Triad MC opgericht door Keylow van Rollin 200 Main Triad Neighborhood Crips en Michel Wijs van motorclub Trailer Trash. Twee jaar later, in november 2018, wordt Keylow samen met onder anderen topcrimineel Greg R. (71) opgepakt bij een grote politieactie tegen Caloh Wagoh.

Veertien verdachten

Vrijdag was er een eerste pro-formazitting tegen in totaal veertien verdachten die voor tien moorden of pogingen daartoe terechtstaan. Justitie ziet Keylow als de man die de moorden aanstuurde en Greg R. als zijn raadgever (‘consigliere’). Het bewijs dat justitie aandraagt komt vooral uit pgp-gesprekken en de verklaringen van kroongetuige Tony de G.

Rhyme or crime? Keylow koos uiteindelijk vooral voor het laatste…