Collega’s corruptie douanier wisten ervan

Op de afdeling pre-arrival van de Douane in Rotterdam, waar de twee verdachte douaniers Gertie V. en Gerrit G. werkzaam waren, wist een groepje douaniers dat V. voor criminelen werkte. Dat blijkt uit een in het geheim opgenomen gesprek waar de politie over beschikt.

Criminelen van dienst

Het opgenomen (een zogeheten OVC-)gesprek is gevoegd in het onderzoek naar douanier Gert V.. Naast V. nemen er nog vier of vijf andere douanebeambten aan deel. V. spreekt er tegenover de collega’s over hoe hij ‘criminelen van dienst’ is. De gespreksdeelnemers wisten dus kennelijk van criminele contacten van V..

Het fragment kwam ter sprake in het wrakingsverzoek dat advocaat Jan Boone vorige week deed in de zaak van zijn client Henk E.. Deze wordt ervan verdacht cocaïne te hebben ingevoerd met medewerking van Gerrit G..

Tweede wrakingsverzoek

Douanekantoor Rotterdam

Maandag doet de wrakingskamer van de rechtbank in Rotterdam waarschijnlijk uitspraak op het tweede wrakingsverzoek van Boone in de zaak. Grieven van Boone zijn onder meer dat hij een getuige niet opnieuw kan horen en dat de rechtbank weigert dossiers van strafzaken die overlappen met het onderzoek naar Henk E. toe te voegen. Het gaat onder meer om het Doussie-dossier (naar Gerrit G.) en het Stekelbaars-dossier (naar Gertie V.).

Over het Stekelbaars-dossier is nog niet veel naar buiten gebracht. Belangrijke vraag die rondom de processen over drugshandel in de haven de ronde doet is hoever de corruptie in de Rotterdamse haven reikt.

Het Openbaar Ministerie heeft de onderzoeken naar Henk E., Gertie V. en Gerrit G. (net als andere overlappende onderzoeken) steeds separaat voor de rechtbank gebracht. Dat levert grote problemen op, omdat de rechtbank telkens moet overwegen of er eventueel getuigen uit die andere dossiers moeten worden gehoord of stukken moeten worden ingebracht die relevant zijn.

Zie ook:

‘Douane-dossier mogelijk gestolen bij ovj’ (UPDATE)

Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Advocaten wraken rechtbank in drugszaak haven

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is