Corruptiezaak: bewijs voor link met drugshandel beperkt (UPDATE)

Vijf jaar lang heeft de van witwassen verdachte politiemedewerker Donovan A. (36) in systemen van de politie gezocht naar informatie en dat doorgespeeld aan criminelen, aldus justitie. De vraag is hoe sterk de zaak tegen A. is. Hij zit al sinds april niet meer vast op last van de rechtbank en de officier van justitie is hiertegen niet in beroep gegaan.

6,5 miljoen euro

Omroep West was bij een pro forma-zitting in de Haagse rechtbank tegen A. en vier medeverdachten. Op 5 maart was er een grote politieactie tegen spookbewoning door criminelen in de Haagse regio. De politie deed invallen in 24 appartementen in woontorens rondom het winkelcentrum in de Haagse wijk Ypenburg. Huizen van drie verdachten werden doorzocht. In totaal waren er op 35 plekken binnengevallen en werden 18 personen aangehouden. Bij invallen werden onder meer 14 auto’s in beslag genomen, en ook wapens, drugs, dure spullen en 6,5 miljoen euro cash.

Drugshandel?

Er is geen bewijs bijgekomen dat de verdachten hun vermogen verdienden met grootschalige drugshandel zoals het Openbaar Ministerie stelt. Justitie ziet daarvoor wel aanwijzingen, er is onder meer anonieme informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Advocaat Michel van Stratum Van Frank B. noemt die relatie met drugshandel ‘veel te mager’ en de TCI-informatie ‘boterzacht.’ Op dit moment zit geen van de verdachten in hechtenis voor een verband met drugshandel.

Ze zitten alleen in voorlopige hechtenis voor witwassen. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie om Frank B. voor de 6,5 miljoen euro cash die is gevonden in hechtenis te nemen afgewezen. De rechtbank ziet geen bewijs dat B. wetenschap had van de 6,5 miljoen en geen bewijs is dat hij opdracht gaf om het geld te verbergen. Hij zit nog wel vast voor witwassen van ongeveer 200.000. Een vrouwelijke verdachte in wiens bed de 6,5 miljoen is gevonden zit als enige vast voor witwassen van dat geld.

Politieman Donovan A. is sinds eind april op vrije voeten. Voor zijn betrokkenheid bij witwassen is vrijwel geen bewijs. De officier van justitie is overigens niet in beroep gegaan tegen zijn invrijheidstelling. Hij zou nu op vakantie zijn, aldus zijn advocaat.

Zie ook:

7 miljoen euro cash, gestolen dienstwapens en Surinaamse cokehandelaren

‘Verdacht bedrijf regelde safe-houses voor overheid’