Danny K. herkende undercover aan ‘smerisketting’

De undercoveragent die een tijdlang naast Danny K. woonde, had iets beter op zijn kleding moeten letten toen hij met de crimineel de lift instapte. Hij was, als ‘zakenman’, strak in het pak en had altijd een rolex om, maar ook een dun gouden kettinkje om zijn nek. ‘Echt zo’n smerisding, die hebben dat soort prutsdingetjes’, vertelt K. deze week in Panorama.

Danny K. werd vorige week tot 4,5 jaar cel veroordeeld vanwege witwassen en afpersing. In dezelfde zaak stonden ook Dick Vrij en Willem Holleeder terecht. Vrij werd veroordeeld tot 3 jaar cel, Holleeder werd grotendeels vrijgesproken.

‘Dick is een lieve jongen’

Vrij en K. werden onder meer veroordeeld voor de mishandeling van Hells Angel Theo Huisman. Justitie maakte uit afgeluisterde gesprekken op dat er een klap aan Huisman was uitgedeeld. Volgens het OM ging het om afpersing, omdat er in de gesprekken ook over geld werd gesproken. Danny K. zegt daarover in Panorama:

Dat is zo’n onzinverhaal. Ik ken Theo al vanaf mijn 13de. Wat daar gebeurde was een persoonlijk iets, dat had niks met afpersing te maken. Ik wilde erachter komen of Theo ergens over had gelogen. Dat zat me erg dwars. Dus we gingen even een stukje lopen, hij begon een beetje te stotteren, en toen gaf Dickie hem ineens een klap. Dat hadden we helemaal niet afgesproken. Dick is een lieve jongen, maar soms wat onbezonnen. Hij kan niet tegen onrecht.

K. zegt dat hij de ruzie met Huisman heeft uitgesproken. De Hells Angel deed nooit aangifte van afpersing of mishandeling.

‘Holleeder zou zo’n man negeren

De politie probeert K. via een undercoveragent te ontfutselen hoe hij aan zijn geld kwam. Als K. in 2011 in een penthouse in Hilversum gaat wonen, komt er al snel een nieuwe buurman. Voor die het huis betrekt, ziet K. een grote vrachtwagen voor zijn deur staan, met daarop ‘Gehuurde meubelen’.

De buurman, die zich voorstelt als Gary, zegt dat hij uit Engeland komt en vaak voor zaken in Nederland is. Hij draagt altijd nette pakken, dure horloges en rijdt in luxe auto’s. De twee staan opvallend vaak samen in de lift, vertelt K.

‘Elke keer als ik de lift in wilde stappen, zag ik zijn voordeur opengaan en kwam hij ook de lift in. Dan maakten we even een praatje. Kijk, Holleeder zou zo’n man gewoon negeren, maar daar ben ik dan weer te sociaal voor.’

‘Een vrouw met veel geld’

Gary probeert K. op allerlei manieren uitspraken te ontlokken. Hij probeert hem schilderijen te verkopen, in de hoop er achter te komen hoe K. aan zijn geld kwam. Maar die is op zijn hoede:

‘Ik zeg: Ik heb helemaal geen geld! Hij keek me aan alsof ie me niet geloofde. Ik zeg: Ik heb een vrouw met veel geld.’

Lees meer in Panorama