Danny K. waarschijnlijk onder voorwaarden vrij

De rechtbank in Haarlem vindt dat het in de rede ligt om binnenkort de voorlopige hechtenis van Danny K. onder voorwaarden voor bepaalde tijd te schorsen. K. zou dan onder electronisch toezicht worden gesteld. De rechtbank wil voor 20 oktober een rapport van de Reclassering hierover.

Mei 2013

Op 20 oktober zal de rechtbank nader onderzoek doen en beslissen over de voorwaarden van de schorsing. Donderdag verzochtten de advocaten van K. de hechtenis te schorsen. K. zit sinds mei 2013 in voorlopige hechtenis. Zijn medeverdachten zijn op Dick Vrij na allen op vrije voeten. K. is verdacht van witwassen, afpersing, betrokkenheid bij cocaïnehandel, geweldsdelicten en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij werd dit jaar in een andere zaak samen net als Dick Vrij aangehouden in zijn op verdenking van uitlokken van de moordaanslag op Etous Belserang. De hechtenis in die zaak werd alweer snel geschorst.

Microfoons

Het probleem voor het Openbaar Ministerie in de zaak is dat het bewijs in het lijvige dossier niet echt overhoudt. Zo is er twijfel of hij werkelijk is geobserveerd en geïdentificeerd in een drugsonderzoek. Er ligt wel een een gigantisch bestand met geluidsopnames die sinds medio 2009 met in het geheim geplaatste microfoons zijn opgenomen. Het beluisteren van alle gesprekken in het dossier-Vrij zou meer dan een jaar in beslag nemen, die in de zaak K. twee jaar, aldus de advocaten. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet in zicht. De advocaten van Danny K., Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers, willen geen commentaar geven op de tussenbeslissing van de rechtbank.