De Albanezen, koningen van de cocaïne

Ze zijn slim, keihard en leveren altijd. De Albanezen domineren de Engelse cocaïnemarkt waarin meer dan 5 miljard euro omgaat. En dat merken ook de Nederlandse drugshandelaren.

In korte tijd hebben de Albanezen de Britse cokemarkt overgenomen. Dat is onder andere gebeurd doordat ze een nieuwe manier van werken hebben geïntroduceerd, waarbij zij vrijwel de hele keten beheersen.

Colombiaanse kartels

Zo kopen de Albanezen de cocaïne rechtstreeks in bij de Colombiaanse kartels. Dat scheelt enorm veel geld. Volgens de Engelse krant The Guardian kopen de Albanezen bij de Colombianen de cocaïne in voor een slordige 5000 euro per kilo. Nederlandse handelaren bieden Britse inkopers een kilo voor bijna 23.000 euro. Het stelt de Albanezen in staat om de prijs van de coke op straat spotgoedkoop te maken. Vandaar ook dat cokegebruik onder Engelse jongeren explosief is toegenomen. Daar komt bij dat de kwaliteit van de door de Albanezen geleverde coke ook nog eens erg hoog is. Daardoor zijn de traditionele spelers op de Britse drugsmarkt vrijwel weg-geconcurreerd.

Hellbanianz

De verkoop van de cocaïne op straat in Londen is ook in handen van de Albanezen. Dat gebeurt onder andere via de Hellbanianz, een groep Albanezen uit Londen, die hun rijkdom showen op Instagram en Youtube. (Crimesite schreef hier eerder over in het artikel Albanese gangsters laten het breed hangen op Instagram.) Dat ze zo te koop lopen met hun rijkdom wordt afgekeurd door de grote bazen van de Albanese maffia-organisaties (de Shqiptare). Zij opereren liever onder de radar, zodat ze makkelijker hun handel kunnen organiseren. (Tekst loopt door onder de video.)

‘Ndrangheta

Op het vasteland van Europa werken de Shqiptare steeds vaker intensief samen met de Italiaanse ‘Ndrangheta. De Italianen zouden de Albanezen als gelijken zien, onder andere omdat bij de Albanezen eeuwenoude tradities als de besa (je aan je belofte houden) en de kanun (het recht op wraak, om bloed met bloed te vergelden) nog steeds een belangrijke rol spelen. Volgens Engelse media heeft de ‘Ndrangheta het controleren van de havens in Europa inmiddels uitbesteed aan de Shqiptare.

Bloedige vetes

De opmars van de Albanezen in het Verenigd Koninkrijk is ook te danken aan het vermogen van de Oost-Europeanen om bloedige vetes met andere criminele groeperingen te vermijden. Wellicht komt dat door de reputatie die de Albanezen hebben in de onderwereld: ze zouden nietsontziend en keihard zijn. Maar de Shqiptare zouden ook heel slim hun relaties met andere criminele organisaties onderhouden. Overigens blijven de Albanezen ook weg van Liverpool, waar plaatselijke bendes de cokeimport van de haven controleren.

Succesjes

De Britse autoriteiten boeken in de strijd tegen de Shqiptare zo nu en dan kleine succesjes. In 2017 verdween Klodjan Copja (30) achter de tralies. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van een organisatie die voor 60 miljoen euro aan coke had geïmporteerd. Een jaar eerder was Hellbanianz-lid Tristen Asslani na een politieachtervolging gecrasht met zijn auto. In de wagen vond de politie een koffer vol met cocaïne. Bij Asslani thuis werd nog eens 21 kilo coke en een Skorpion machinegeweer met geluiddemper gevonden. Asslani werd veroordeeld tot 25 jaar cel. (Tekst loopt door onder de video van de crash van Asslani.)

Marokkanen

Ook in Nederland zijn de Albanezen met een opmars bezig op de cocaïnemarkt. Dat gaat ten koste van de Marokkanen. De verschuiving heeft vooral te maken met het feit dat Zuid-Amerikaanse drugskartels liever zaken doen met de Albanezen, omdat de Marokkaanse criminelen volop in de belangstelling staan van politie en justitie. 

Door alle liquidaties en het extreme geweld liggen de Marokkaanse criminelen in Nederland onder een vergrootglas. Daardoor beschouwen de Zuid-Amerikaanse toeleveranciers de Albanezen als betere handelspartners. Zie ook het artikel Albanezen verdringen Marokkanen op drugsmarkt.