De boezemvriend van Frenkie P.

Onlangs was Frenkie P., leider van de beruchte Bende van Venlo, weer in het nieuws. Crimesite schreef eerder een portret van Frenkie, die levenslang achter de tralies zit. De bendeleider opereerde samen met onder andere zijn boezemvriend Sanny P. Hier meer achtergronden over P. die 18 jaar was toen het moorden van de bende begon. 

Tot halverwege zijn tienerjaren is Sanny (1976), ook wel Alexander of Sander, eigenlijk een doodgewone jongen. Hij presteert goed op het atheneum in Venlo en is een talentvol honkballer. Zijn ambitie: advocaat worden, net als zijn oom. Twee gebeurtenissen zorgen er echter voor dat Sanny’s leven een heel andere wending neemt: de dood van zijn vader en zijn kennismaking met Frenkie P.

Dansschool

Sanny en Frenkie ontmoeten elkaar op een dansschool vlak tegen de Duitse grens. De twee zijn afkomstig uit totaal verschillende milieus, maar kunnen het goed met elkaar vinden. Sanny, die op school inmiddels is afgezakt naar het mbo, kijkt op tegen de drie jaar oudere Frenkie. Die loopt soms rond met pakken geld en is voor niets en niemand bang. De twee dagen elkaar uit om steeds verder te gaan. Het leidt tot een paar vreselijke moordpartijen, onder andere op wiethandelaar Jeu Wissink en het bejaarde tuindersechtpaar Van Rijn. 

Moord, doodslag en ontvoering

In 1994 worden de leden van de bende van Venlo, waaronder Sanny aangehouden en voor de rechter gebracht. De beschuldigingen aan het adres van Sanny zijn niet mals: moord, doodslag en ontvoering. Voor de rechtbank in Roermond leest Sanny een verklaring voor: ‘In mei ’93 was ik zeventien, zat ik nog op school. Een jaar later zat ik vast, en twee jaar later eist de officier twintig jaar met tbs tegen mij. Ik weet niet waar het is misgegaan, maar het moet veranderen. Ik ben met Frenkie meegegaan, ik wilde van hem loskomen, maar ik kon het niet. Ik heb geen afstand van hem kunnen nemen.’

Evenwichtig mens

De rechter vonnist achttien jaar en tbs tegen Sanny. In hoger beroep valt de straf aanzienlijk lager uit: tien jaar en tbs, voor betrokkenheid bij zes moorden en een ontvoering. Het Hof laat in zijn vonnis meewegen dat het de kans groot acht dat Sanny na een dwangverpleging ‘als een evenwichtig mens’ kan terugkeren in de maatschappij.

In 2007 wordt bekend dat Sanny onder begeleiding samenwoont met zijn vriendin in een appartement in Nijmegen. Op zijn werk heeft hij een bescheiden carrière gemaakt.