Moord Wiersum werd geregistreerd door camera’s (UPDATE10)

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp heeft de rechtbank woensdagmiddag besloten dat Giërmo B. (36), één van de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum (44), nog zeker drie maanden vast blijft zitten. Het onderzoek is nog gaande en justitie verwacht nog meer aanhoudingen in de zaak. Volgens justitie wilden de daders vorig jaar september na uitgebreide verkenningen in de weken ervoor al eerder toeslaan.

Camerabeelden

Wiersum werd op 18 september vorig jaar doodgeschoten. Op camerabeelden is volgens de officier van justitie te zien hoe twee mannen in een auto wachtten tot hij die ochtend naar zijn auto loopt vanuit zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Deze witte Opel Combo was al een uur voor de moord in de straat geparkeerd. Als Wiersum zijn auto heeft geopend wordt hij beschoten. Volgens een getuige vielen er meerdere schoten. Ook de schietpartij is geregistreerd, het wapen van de schutter lijkt eerst te weigeren.

De daders waren waarschijnlijk ook al een dag eerder ter plaatse, toen voerden ze de moord niet uit. Wiersum reed die dag op de fiets weg in plaats van met de auto. Het Openbaar Ministerie denkt dat op meerdere dagen verkenningen zijn gedaan bij de woning van Wiersum. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat B. één van de twee mannen is geweest die ter plaatse was bij de liquidatie.

Bloedsporen

In de witte Opel Combo zijn bloedsporen van Derk Wiersum gevonden, aldus de officier van justitie. De auto werd later geparkeerd in Almere. B. heeft toegegeven in de auto te hebben gereden, hij had hem geleend van een verder onbekend gebleven man. Justitie beschikt over chats van B. waarin gesproken wordt over ‘yzers’, ofwel wapens. Met zijn vriendin besprak hij een ‘rituele wassing’, om niet lastig te worden gevallen door geesten van overleden personen. Ook in een VW Transporter die het Openbaar Ministerie koppelt aan de liquidatie zijn dna-sporen van de verdachte B. gevonden. Hij heeft daarvoor geen verklaring gegeven. Nadat de politie bekend maakte dat er een witte Opel Combo aan de moord werd gekoppeld vertrok Giërmo B. uit zijn woning en boekte hij een ticket naar Suriname.

In het huis van B. is een groot geldbedrag gevonden en administratie over een ticket naar Suriname. Hij werd aangehouden op Schiphol. Getuigen hebben verklaard dat B. na de moord cash schulden en onder meer een auto afbetaalde. Daarvoor hadden hij en zijn gezin moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Vier verdachten

Het Openbaar Ministerie verdenkt B. van medeplegen van de moord op Wiersum en heling van twee auto’s die bij de liquidatie zijn gebruikt. Derk Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd over een reeks moorden die zouden zijn verordonneerd door onder meer Ridouan Taghi. Ook een neef van de vorige maand aangehouden Ridouan Taghi zit vast op verdenking van deze moord. Er zijn in totaal vier verdachten opgepakt, de laatst genoemde en Giërmo B. zijn de enige verdachten die vastzitten in de zaak. De officier van justitie verwacht nog meer aanhoudingen. B. is de eerste verdachte die in een pro forma-zitting terechtstaat.

De advocaat van Giërmo B. is Tjalling van der Goot, die ook onder meer Robert M. bijstond, de man die zich in een Amsterdams kinderdagverblijf vergreep aan zeer jonge kinderen. Hij benadrukt dat zijn cliënt erkent een paar keer de witte Opel Combo te hebben gebruikt, om vuil te storten en om naar het Kwakoe-festival te gaan, maar ontkent bij de moord betrokken te zijn geweest. Verder verschilt het signalement dat van de schutter is gegeven van dat van B., aldus Van der Goot. De schutter zou een veel jongere man zijn geweest.

Giërmo B. zei voor de rechtbank het ‘vreselijk’ te vinden wat er is gebeurd. Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van Wiersum en dat hij ‘ook vader is’ en dus te beseffen hoe erg het is om iemand te verliezen. Verder zei hij niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan.

Woudenberg

B. heeft een strafblad. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens twee gewapende overvallen: op een verfwinkel in Woudenberg en op een echtpaar in Tienhoven. De fietsenhandelaar in Woudenberg werd met een mes in het been gestoken. Bij de woningoverval in Tienhoven raakte niemand gewond.