Eis: drie keer vijf jaar in 1500 kilo-zaak (UPDATE2)

Voor de rechtbank in Amsterdam heeft officier van justitie Koos Plooij tegen drie verdachten van de invoer van cocaïne vijf jaar cel geëist. De drie staan terecht voor de 1,5 ton coke die in mei vorig jaar is gepakt in Antwerpen. Ze zijn echter aangehouden bij een doorgevoerde container zonder coke. Dat heeft mildere straf tot gevolg.

Antwerpen

De drie verdachten zijn de Colombiaan J. S.V. (27) en de Nederlanders S. K. (25) en C. El K. (30). Ze waren aanwezig toen er in een container werd gekeken die via de haven van Antwerpen uit het Colombiaanse Cartagena was aangevoerd. In Antwerpen had de Douane de 1499 kilo cocaïne er al uitgehaald. De drie worden ook verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer.

Drones

De Colombiaanse verdachte had tot vandaag vrijwel gezwegen. Hij verklaarde ter zitting dat hij vanuit zijn woonplaats Madrid naar Nederland was gekomen en ‘met iemand uit het oosten’ in een auto naar Roosendaal was gereden om voor een klein bedrag een zending ‘drones’ te lossen. Hij wilde niet zeggen van waar hij naar Nederland was gekomen en ook niet over hoe het contact tot stand was gekomen. De twee Nederlanders zeiden niet te hebben geweten dat ze in Roosendaal cocaïne uit een container gingen halen. Ze zeiden de klus te hebben aangenomen van een gemeenschappelijke kennis. Deze Amsterdammer heeft de politie niet kunnen opsporen. De rechtbank zei zich daarom af te vragen of deze man wel bestaat.

Bewijsprobleem

Omdat de politie in Antwerpen alle cocaïne eruit haalde kan niet bewezen worden dat alle verdachten drugs invoerden in Nederland. De politie had kennelijk verwacht dat de partij door zou gaan naar een Belgisch bedrijfspand. Volgens Belgisch recht is geen terugplaatsmonster nodig om tot een veroordeling voor invoer te kunnen komen. Maar volgens de Hoge Raad moet dat in Nederland wel.

Het maximale waaraan C. El K. en de Colombiaan schuldig kunnen zijn is ‘strafbare voorbereidingshandelingen’. Alleen S. K. zou schuldig kunnen zijn aan ‘verlengde invoer’ via Antwerpen. Er is bijvoorbeeld contact geweest met zijn telefoon en nummers in Zuid-Amerika.

Zwaardere strafeisen

Het is helder dat de verdachten in belastende omstandigheden aanwezig waren bij of in de container. Maar de advocaten van El K. en S.V. vinden dat de eis toch zeer zwaar is. Het strafmaximum voor de voorbereidingshandelingen is zes jaar cel. De Colombiaan heeft een blanco strafblad. El K. is alleen veroordeeld voor een mishandeling in 2011.

Advocaat Michel van Stratum van S.V.: ‘ik vind het een onbegrijpelijke en disproportionele eis. Er is te weinig bewijs. Ook worden de verdachten ten onrechte over één kam geschoren. En de eis is veel zwaarder dan in vergelijkbare zaken.’

Officier van justitie Koos Plooij verwees in zijn requisitoir naar de uitlatingen van de hoogste ambtenaren van politie en Openbaar Ministerie op het internationale drugscongres in Rotterdam dat gisteren plaatsvond. Procureur-generaal Gerrit van der Burg stelde daar voor drugszaken zwaardere strafeisen in het vooruitzicht. Advocaat Guy Weski van El K. poneerde de stelling dat Plooij de eis zo zwaar maakte door de uitlatingen van de procureur-generaal.

Medio mei weten we of de rechtbank meegaat met de wensen van het Openbaar Ministerie.

Zie ook:

‘Hij is een Hollander, ik een Hollandse Marokkaan’ (UPDATE)