‘Oh dat weten jullie dus ook al’

Douanier Gert-Jan “Gertie” V.  (47) is verdacht van invoeren van cocaïne, ambtelijke corruptie en doorgeven van geheime informatie aan criminelen over controles van containers door personeel van de Douane. Dat blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien.

Door @Wim van de Pol

Gertie V. is in maart van dit jaar aangehouden door de FIOD in een onderzoek van het functioneel parket in Rotterdam. Het onderzoek naar de andere van corruptie verdachte douanier Gerrit G. – dat ook bij de Rotterdamse rechtbank speelt – wordt gedaan door het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Gerrit G. werd een jaar eerder aangehouden. Zijn zaak begin volgende maand voor de rechtbank al inhoudelijk te spelen. Het onderzoek naar V. loopt nog.

In hun dossiers handelt het voorlopig om verschillende zaken met drugscontainers. Maar de twee werkten wel op dezelfde afdeling van precies twintig ambtenaren bij de Douane in de Rijnmond. Het is opmerkelijk dat de onderzoeken spelen bij verschillende opsporingsteams en verschillende afdelingen van het Openbaar Ministerie.

Containers wegklikken

Op de afdeling pre-arrival moesten zowel Gerrit G. als Gertie V. inschatten en beslissen welke container nadere controle vergde en welke vrij het land ingereden mocht worden. In opgenomen gesprekken van Gertie V. is er sprake van ‘containers wegklikken’ of “wit” maken kennelijk om  bijgepakte cocaïne (“bijpak” in jargon) in te voeren. De twee brachten veel tijd door achter hun computerscherm om daar containernummers te behandelen.

Concreet vermoedt de FIOD betrokkenheid van V. bij een serie transporten waarbij kleinere hoeveelheden in beslag zijn genomen. Een groep van vier containers uit Costa Rica nam hij op 16 januari rond 21.00 in behandeling. In één van die containers zou volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) cocaïne hebben gezeten. Gertie V. besloot in twee minuten tijd ze allevier vrij te geven. Dat vindt de recherche zeer verdacht.

De recherche heeft ook aanwijzingen dat de van corruptie verdachte te maken heeft gehad met de zaak van de ontvoering van een vrachtwagenchauffeur op 27 oktober vorig jaar, bij Mijnsheerenland. De chauffeur, zijn oplegger en een container met ananassen werd door een aantal gewapende mannen meegenomen vanuit Zuid-Holland naar het Gelderse Ter Steeg waar hij is vrijgelaten. Op dat moment peilt de telefoon van Gertie V. vlak in de buurt bij Dieren uit. De lading is overigens niet onderschept maar volgens een tip aan de politie zou er 2.000 kilo in hebben gezeten.

Weg…gesluist

Gerrit G. kende zijn naaste collega Gertie V. natuurlijk. Desgevraagd heeft hij zich in een verhoor waarin hij zei dat er ook ‘andere zebra’s in de kudde’ waren (andere corrupte douaniers) laten ontvallen en hem de naam Gertie V. werd voorgehouden:

Oh dat weten jullie dus ook al.

Verder wilde Gerrit G. niets vertellen. Maar in een heimelijk opgenomen gesprek met zijn vrouw spreekt Gerrit G. over geld dat ‘die Gert’ heeft ‘wegge … sluist zeg maar’ voor zijn huis. Andersom lijkt Gertie V. er in een heimelijk opgenomen gesprek over te spreken dat Gerrit G. kennis heeft van witwassen van geld.

Opvallend is dat zowel Gerrit G. als Gertie V. veel banden hebben met Curaçao. V. is gehuwd met een vrouw die afkomstig is van het eiland en komt er net als Gerrit G. geregeld.

De twee werkten al lang samen op dezelfde afdeling. Gertie V. is vanaf 2007 in verband gebracht met drugsinvoer. In 2011 leidt dat tot een eerder strafrechtelijk onderzoek. Het huidige onderzoek is pas in 2015 begonnen. Het onderzoek naar Gerrit G. startte in 2013.

Zie ook:

Collega’s corruptie douanier wisten ervan

Een mysterieuze verdachte in een coke-dossier

Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is