FBI wilde achterdeur in crypto-telefoons (UPDATE)

De FBI wilde een geheime toegang regelen in het pgp-telefoonsysteem van Phantom Secure, dat onder meer in gebruik was bij het Mexicaanse Sinaloa-kartel, één van de grootste criminele organisaties op de wereld. De veroordeelde eigenaar van Phantom Secure weigerde.

Vincent Ramos

Motherboard schrijft op basis van verschillende bronnen dat de directeur van Phantom Secure door de FBI onder druk is gezet. Phantom Secure verkocht net als het Nederlandse Ennetcom deed, BlackBerry telefoons met een gecodeerd berichtenservice. In 2018 arresteerde de FBI de directeur van Phantom Secure, Vincent Ramos. Die verklaarde zich schuldig aan het runnen van een criminele organisatie die drugshandel faciliteerde, en kreeg negen jaar cel.

Monitoren

De FBI was niet tevreden, mogelijk werkte het netwerk nog door, onder meer voor het Sinaloa-kartel van Joaquín “El Chapo” Guzmán. En kennelijk was de FBI (anders dan bij Ennetcom) ook niet in staat onderschepte berichten te kraken. Waarschijnlijk wilde de FBI door een “backdoor” de activiteiten van criminelen monitoren of zelfs berichten kunnen lezen. Ramos was echter tevreden met de negen jaar cel die hij na zijn plea bargain kreeg en weigerde iedere medewerking, aldus de bronnen van Motherboard. De FBI weigerde over de kwestie commentaar te geven aan Motherboard.

Gedurende 18 maanden in 2011 en 2012  had de FBI overigens wel toegang tot een telefoonnet dat El Chapo gebruikte. Dat gebeurde door een. IT-specialist die voor de Amerikanen werkte en medewerking van de Nederlandse autoriteiten op een server van Leaseweb in Haarlem.

De FBI doet momenteel mee aan het onderzoek naar het MPC-netwerk, waar de verdachte van de moord op Martin Kok voor werkte.