Gangster na 16 jaar gepakt voor horrormoord

Op 19 juni 2003 werd het levenloze lichaam gevonden van de 44-jarige Brian Waters. De wietteler was doodgemarteld. Hij was onder andere opgehangen aan zijn voeten, in brand gestoken, in zijn hoofd waren nietjes geschoten en hij was herhaaldelijk met een ijzeren staaf geslagen waardoor hij 24 botbreuken opliep. De staaf was ook gebruikt om het lichaam van Waters te penetreren.

Natalie, de 21-jarige dochter van Waters en zijn zoon Gavin (26) werden onder bedreiging van vuurwapens gedwongen om toe te kijken hoe hun vader gedurende drie uur in een schuur in Tabley (tussen Liverpool en Manchester) werd doodgemarteld. Ook Gavin werd daarbij ernstig mishandeld. Brian Waters dood had te maken met een schuld van 20.000 pond die hij bij een Britse drugshandelaar had.

Levenslang

Drie mannen  werden vrij snel na de horrormoord opgepakt: BBC researcher James Raven (60), Otis Matthews (41), and John Wilson (69), werden veroordeeld tot levenslange celstraffen. Een vierde verdachte, de nu 41-jarige Christopher Guest More Jr. (foto), wist het land te ontvluchten. Hij kon 16 jaar uit handen blijven van de politie. Tot zaterdag, toen hij in Malta werd opgepakt in een gezamenlijke actie van de plaatselijke autoriteiten en de Britse National Crime Agency. (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

Captura

Naast de moord op Brian Waters wordt More ook nog verdacht van een poging tot moord en ontvoering. More prijkte op de Engelse Operatie Captura-lijst. Daarop staan voortvluchtige Engelsen die met name in Spanje en omstreken worden gezocht. Volgens de National Crime Agency zijn er in de loop der tijd 84 verdachten opgepakt die op de Captura-lijst stonden. Er worden nu nog 12 Britse voortvluchtige criminelen gezocht van de lijst.

Hoofddorp

Soms worden ook in Nederland gevluchte Britten gearresteerd. Zo werd in december 2017 de 44-jarige Simon McGuffie uit Liverpool opgepakt in een hotel in Hoofddorp. De Engelse politie dacht dat McGuffie, met een opvallend litteken op zijn rechterwang, zich eigenlijk schuil hield in Spanje. Daarom stond hij op de Operatie Captura-lijst. McGuffie was in Engeland veroordeeld voor 6 drugsmisdrijven.

Operation Return

Net als met Spanje hebben de Engelsen ook een samenwerkingsverband met Nederland: Operation Return, waarbij het doel is om gezochte Engelsen op te sporen, die mogelijk in Nederland zitten ondergedoken.